"Треба бути мудрішими та дивитися на перспективу": Тимчук про те, чи варто намагатися отримати зброю від Заходу

Вирішальним фактором отримати летальну зброю від Заходу було два роки тому, коли стояло питання виживання держави Україна. А тоді наша держава не отримала та впоралась сама.

Дмитро Тимчук. Фото: РБК.

Україна хоче отримати зброю від західних партнерів, щоб домогтися виконання гарантій від підписантів Будапештського меморандуму. Таку думку на своїй сторінці у Facebook висловив військовий експерт і координатор групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук, передають Патріоти України.

"Пішов новий виток обговорень перспектив отримання летальних озброєнь від наших західних партнерів. Хоча в самій цій темі, за великим рахунком, вбачається лише один сенс: отримати летальну зброю – справа принципу в плані домогтися виконання гарантій від підписантів (зрозуміло, крім РФ) Будапештського меморандуму", – зазначає він.

За його словами, дуже дивно звучать міркування на тому ж Заході: мовляв, Київ повинен виконати такі-то умови, а тоді подивимося, давати чи не давати їм зброю. "Хоча в Будапештському меморандумі немає і близько жодних застережень, що він діє, тільки якщо Україна проведе певні реформи в оборонній сфері, призначить азіата міністром оборони або почне розводити в Здолбунові бойових ховрахів. Висувати заднім числом умови до виконання підписаного міжнародного документа – як мінімум, некоректно", – підкреслює фахівець.

Журналіст також зауважив, що вирішальним фактором отримати летальну зброю від Заходу було два роки тому, коли стояло питання виживання держави Україна. А тоді наша держава не отримала та впоралась сама. "Зараз, здається, треба бути мудрішими та дивитися в перспективу. Що означає отримання західної зброї? Це, перш за все, створення бази підготовки особового складу для поводження з ним. Бог з ним, цю базу теж можемо спробувати випросити як військову допомогу. Далі – обслуговування, ремонт, в трохи більш віддаленому майбутньому – модернізація. А це вже гроші з бюджету України, які підуть в кишеню західному виробникові", – пише Тимчук.

Крім того, експерт додав, що сьогодні, кажучи про військово-технічну допомогу Заходу, ми повинні перш за все ставити питання про створення спільних виробництв з участю українського ОПК, оскільки це "доступ до настільки необхідних технологій, розвиток власної "оборонки", створення робочих місць для українців, поповнення бюджету".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Минулого року генпрокурор Костін перебував у закордонних відрядженнях 100 днів - це третина робочого часу", - політолог Кочетков

середа, 8 травень 2024, 14:01

"Проблеми внутрішнього фронту України загальновідомі — непрофесіоналізм, безвідповідальність, зацикленість на піарі. Але очолює цій сумний список, звісно, корупція. І під час повномасштабної війни вона в нас отримує якісь демонстративні форми на зразо...

"З днем народження, моя любов": Онука Софії Ротару закрутила новий роман (фото)

середа, 8 травень 2024, 13:18

Онука відомої української співачки Софії Ротару, модель Соня Євдокименко, яка вже багато років живе в Америці, закрутила новий роман. Після розставання з IT-підприємцем Денисом Ждановим вона знову зустріла своє кохання. На своїй сторінці в Instagram во...