"Це та сама модель, яку Путін готує для України": Портніков про вибори у Молдові

Питання про зміну політичного вектора розвитку Молдови може бути поставлене тільки після наступних парламентських виборів у 2018 році. І зовсім не обов’язково, що на них переможе проросійська «п’ята колона».

Ігор Додон. Фото: NOI.md.

"У неділю, 30 жовтня, в сусідній з Україною Молдові – перші за багато років прямі президентські вибори. Головні конкуренти на цих виборах – лідер соціалістів, проросійський політик Ігор Додон і кандидат від європейських сил Майя Санду. При цьому Додон, згідно з даними всіх соціологічних опитувань – безперечний фаворит виборчих перегонів. Деякі спостерігачі навіть вважають, що він переможе в першому турі", - написав оглядач Віталій Портніков у статті для Радіо Свобода, передають Патріоти України.

В Україні на можливого переможця президентських виборів у Молдові звернули увагу тільки після того, як в одній з телевізійних програм він однозначно висловився про російський статус окупованого Криму. Однак, чи дійсно, в разі перемоги Додона, з’являється можливість визнання російського статусу Криму такою країною, як Молдова?

Відповім також впевнено, як Додон про Крим – ні, такої можливості не існує. Почнемо з того, що Молдова – парламентська, а не президентська республіка. Такі рішення ухвалює тільки парламент і уряд країни. А в парламенті більшість – у демократичних сил. Питання про зміну політичного вектора розвитку країни може бути поставлене тільки після наступних парламентських виборів у 2018 році. І зовсім не обов’язково, що на них переможе проросійська «п’ята колона».

Але навіть у разі такої перемоги про визнання російського статусу окупованого Криму Москва може навіть і не мріяти. Свою «сміливу» заяву лідер соціалістів зробив для власного електорату, серед якого чимало прихильників відмови від демократичного шляху розвитку, шанувальників Путіна і Лукашенка. Але вже наступного дня в своєму інтерв’ю газеті «Коммерсантъ» Додон був більш обережним.

Він доводив, що мав на увазі виключно фактичний контроль Росії над півостровом. А відповіді на пряме запитання про визнання Криму уникнув, але відзначив, що Молдова повинна мати гарні відносини зі своїми сусідами. Крім того, Додон логічно запитав: а якщо Молдова визнає Крим, чи не визнає «хтось» Придністров’я? Дивно, що це не спало йому на думку, коли він підтримав агресію Путіна.

І все ж для України було б краще, щоб Додон – програв. Ця людина – найманець Путіна. З його допомогою Росія може намагатися здійснити в Молдові справжній переворот, Головна ідея Додона – це не визнання Криму, а федералізація його власної країни. Тобто, по суті – згода з окупацією Придністров’я. Це та сама модель, яку Путін готує для України. Молдова для нього – виключно випробувальний полігон.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Ворог дійсно бажає наступати не тільки на Авдіївському напрямку, але й на півночі, - Олександр Кочетков

середа, 1 травень 2024, 0:30

"Почастішали інформаційні вкиди про наступ на Сумську та Чернігівську області, який ворог начебто планує. Лунають побоювання, що це буде повторення початку повномасштабного вторгнення у 2022 році з катастрофічними наслідками. Інформую про те, що знаю",...

Росіяни згадують, як вони рятували Казахстан від правих радикалів, а тепер президент країни Токаєв завдав сусідам удар у спину, - Казанський

середа, 1 травень 2024, 0:15

"Російські пропагандисти б'ються в пропасниці - Казахстан, виявляється, більше не друг Росії? Виявляється, влада країни продала 81 старий радянський літак американцям. Це Міг-29, Міг-27, Су-24. І всі ці літальні апарати планується передати Україні", - ...