"У Кремлі знову захотіли особливого статусу для Донбасу. Але для України це отрута", - Сазонов

Представник РФ в Мінській групі Гризлов заявив, що Росія наполягає на тому, щоб дію закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей було продовжено.

Ілюстрація:fakty.ictv

"У Росії стурбовані законом України про особливий статус Донбасу. Його прийняли в 2014 році, обмеження за часом дії становило три роки, так що 18 жовтня ця хвороба розсмокчеться автоматично. Ось в Кремлі і нервують. Без особливого статусу заштовхувати Донбас назад в Україну зовсім не так цікаво." Про це пише журналіст Кирило Сазонов на сайті Еспресо.TV, передають Патріоти України, продовжуючи:

В принципі, заради цього рядка всю пісню і писали. Крим - це мета, а Донбас - це інструмент. Який потрібно повернути в Україну з особливим статусом центру російського впливу на українську політику і за українські гроші.

Як бонус - за фактом всі роблять вигляд, що забули про Крим. Така ось путінська "багатоходівочка", де в результаті всі бонуси отримує Москва, а всі збитки і проблеми - Київ.

Отже, представник РФ в Мінській групі Борис Гризлов заявив, що Росія наполягає на тому, щоб дію закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей було продовжено, а сам закон доповнено положенням про його вступ в дію на постійній основі.

Давайте коротко згадаємо, про що йде мова в цьому законі? Щоб зрозуміти, чому його з великим скрипом ухвалила Верховна Рада в 2014 році і винятково на умовах тимчасової дії. Там все досить просто і сумно, тому я пройдуся основними пунктами. І почну з хорошого, звичайно. Благо, хорошого там не густо.

Перше - Росія забирає свої війська з Донбасу. Не найманців, не місцевих колаборантів, а тільки свої регулярні війська. В принципі, з хорошим у мене все. Швидко впоралися - я ж казав, що там небагато.

Тепер про погане. Амністія бойовикам. Ось так відразу і оптом - без слідства і суду. Ніхто ні в чому не винен. Створення «народної міліції», яка підпорядковується тільки місцевим вождям, а не українському МВС.

В принципі, це будуть ті ж бойовики, з тим же командуванням. Вся різниця в тому, що платити їм зарплату тепер буде не РФ, а Україна.

Такі ж незалежні там будуть суди і прокуратура. І обрані органи влади. Ну, ви здогадалися, як і кого там виберуть за активного сприяння «народної міліції». І всю цю нову місцеву владу Київ не має права розпустити.

Київ там взагалі не має ніяких прав - тільки обов'язки.

Фінансувати за захищеною статтею українського бюджету весь цей цирк-шапіто. Включаючи не тільки перейменованих бойовиків і їх господарів, а всю бюджетну сферу. За захищеною - зверніть увагу. Тобто ми отримуємо ті ж "ДНР" і "ЛНР", але вже в складі України і за український рахунок.

Росія від фінансування цього регіону з радістю відмовиться, а своїх грошей там не буде дуже довго - шахти затоплені, підприємства розпиляні на метал. Так, є ще вишенька на торті в форматі повного свавілля.

Ці регіони делегують своїх представників до Верховної Ради, що цілком логічно. І у цих представників буде право вето на зовнішньополітичні рішення України. Ну, всім зрозуміло, на які рішення і за чиєю командою накладатимуть таке вето. Якщо коротко - це все.

Чому цю дикість прийняли в 2014 році зрозуміло. Ми були на межі переходу від агресії Росії в двох регіонах до повномасштабної війни. Рішення про великий наступ в Москві фактично приймали двічі і тільки дивом вдалося утримати ситуацію.

Детальніше про це іншим разом, але для розуміння обстановки і настрою цього достатньо. Плюс шалений тиск Німеччини і Франції на Україну - прийміть закон і погасимо конфлікт. Хоча б на три роки для перехідного періоду. Це не всі фактори, їх було набагато більше. І закон ухвалили. З неймовірним опором, під громадські протести і на три роки.

Сьогодні ситуація зовсім інша. І очевидно, що Донбас з особливим статусом, на якому наполягає Москва, це отрута для України.

Тим паче, в нашому політикумі і близько немає тієї єдності, яка була в 2014 році. Сьогодні такий закон не пройде через Верховну Раду.

Мова навіть не про зміни до Конституції - він і як закон не набере 226 голосів. Чи проголосує БПП? Так, але не в повному складі. Тільки найвірніші президентові. З повністю атрофованим інстинктом самозбереження. Опоблок проголосує? Так, в повному складі, але їх мало. Навіть з додаванням перефарбованих депутатських груп. Батьківщина? Може бути - але їх теж мало. Народний фронт? Маю великі сумніви. РПЛ і Самопоміч - теж малоймовірно.

Так що в Мінську можна говорити про що завгодно. І навіть Порошенко може щось там комусь пообіцяти. Але на результат це не впливає. Особливо статусний Донбас в Україну не ввійде. Тому що з таким законом він схожий на отруйну котлетку. Навіть якщо дуже хочеться їсти - не можна. Бо помреш.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

ISW дав прогноз, коли Сили оборони України зможуть піти у рішучий контрнаступ

неділя, 28 квітень 2024, 9:23

Збройні сили України за допомогою сучасного військового озброєння, наданого союзниками, зможуть не допустити суттєвого просування російських військ. Україна, найімовірніше, стабілізує лінію фронту в найближчі місяці та зможе розпочати обмежені контрнас...

Відкочування фронту на Донецькому напрямку продовжується... Але це все ще можна виправити, - український військкор

неділя, 28 квітень 2024, 9:14

Український військовий кореспондент Богдан Мирошников у свіжому пості від ранку 28 квітня таке доповідає про ситуацію на фронті.