У кузні Андрія Зубрицького з Києва кують якір для судна часів Хмельницького

Побачити його можна буде у музеї в Пирогові

У музеї в Пирогові у кузні 38-річного Андрія Зубрицького з Києва кують якір для судна часів Хмельницького. Над ним працюють 3 ковалі. Роботу сучасного коваля чоловік показав кореспонденту Gazeta.ua, інформують Патріоти України.

"Знайомі зробили реконструкцію річкового судна доби Богдана Хмельницького, - розповідає Андрій у власній кузні. Чоловік займається ковальством близько 15 років. Виготовляє інструменти для майстрів. Більшість сучасних художніх робіт він називає несмаком. - Попросили виготовити для нього правильного якоря. Робили його без використання сучасних методів. Почали позаминулого року. Працювали над ним з перервами. Втрьох кували. Робили за давніми зображеннями, які збереглися в музеї. Важить близько 15 кілограмів.

На будову самого судна пішло близько трьох років. Вже може ходити по воді. Знайомим якір обійдеться недорого, але вони завжди були в ціні. За втрату якоря раніше серйозно карали. Зараз ніхто такого вручну не робить".

Андрій Зубрицький має учня. Говорить, ковальської справи можна навчитися за кілька років. Талановитим учням може знадобитися і півроку. Киянин 25-річний Олексій Здоревський навчається 3 роки.

Фото: Тарас Подолян

"Новачок спочатку навчається кувати скоби і гвідзки. В останньому є нюанс. Необхідно зробити шляпку чітко посередині. Не один гвіздок зіпсував 3 роки тому", - говорить Олексій. Приходить до кузні по вихідним. Так відволікається від аспірантської роботи в столичному Інституті фізики.

"За кордоном звичайний невеликий молот ковальської роботи можна продати за $100. Не менше. У нас люди не цінують такі вироби. Тому подібну ціну можуть заплатити одиниці. В Україні більшість ковалів працюють зі стандартними заводськими молотами. У своїй кузні маємо лише 4 таких. Решта – власної роботи. Фабричний інструмент незручний", - пояснює Андрій.

Опублікував: Світлана Іваненко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Перетворити друге за величиною місто України на сіру зону: Кремль затіяв операцію проти Харкова, щоб з міста втекли люди, - ISW

вівторок, 23 квітень 2024, 9:40

Рупори Кремля також використовують занепокоєння щодо майбутньої наступальної операції Росії проти Харкова для проведення скоординованої інформаційної операції, щоб викликати паніку серед українців. . За оцінками ISW, ймовірність успішного наземного нас...

Народні прикмети на 23 квітня: Вранці потрібно виглянути у вікно і запам'ятати, кого першим побачили на вулиці

вівторок, 23 квітень 2024, 7:05

Християни східного обряду відзначають церковне свято 23 квітня на честь мученика Терентія, який відмовився принести жертву язичницьким богам навіть під загрозою тортур. Цей день зазвичай приносить тепло і ясну погоду. За повір'ями, сонце в цю дату вип...