"У президента немає часу вникати у нюанси процедури?": Чому Україна не отримає безвіз у листопаді, - блогер

Аби не бути об’єктом для глузувань, президент мав би відповідати на запитання про час безвізового режиму зовсім інакше і підкреслити, що не може робити конкретних прогнозів.

Петро Порошенко. Фото: РБК.

"Євросоюз зовсім скоро скасує візи для українців. Про це двічі заявив останніми днями президент Порошенко. Спершу повідомив про це під час поїздки на саміт Євросоюзу, а по тому, за кілька днів – вже в Україні", - пише Анатолій Марциновський у статті для Європейської правди, передають Патріоти України.

"Документи про надання Україні безвізового режиму повністю будуть підписані й ратифіковані Європарламентом, – без тіні сумніву сказав Порошенко в інтерв’ю українським телеканалам після повернення з Брюсселя. – Можу навіть сказати, до якої дати – до 24 листопада. Бо 24 листопада відбудеться саміт Україна-ЄС, і ми домовилися, що на цей саміт документи будуть готові".

Здавалося б, треба радіти та дякувати президенту. Однак замість цього на Порошенка сиплються роздратування та глузування. І цілком заслужено. Адже раніше президент називав з десяток різних дат безвізового режиму, і всі вони виявилися порожніми та нереальними. Під час інавгурації у червні 2014 року Порошенко пообіцяв, що без віз Українці будуть їздити до ЄС з 1 січня 2015-го.

Ближче до кінця року – заявив про скасування віз у травні 2015-го, на саміті Східного партнерства. У квітні 2016 року безвізовий режим Україна, за версією президента, мала отримати "за кілька місяців". У серпні цей прогноз трансформувався у "лічені тижні".

На початку вересня президент пообіцяв безвізовий режим "цієї осені". І от тепер маємо суттєве уточнення – "не пізніше 24 листопада". На жаль, це чергова нереальна дата. Аби не бути об’єктом для глузувань, президент мав би відповідати на запитання про час безвізового режиму зовсім інакше.

Підкреслити, що він не може спрогнозувати дату, адже низка чинників не дозволяють сьогодні робити такі прогнози. Пояснити, що в Євросоюзі існує процедура, яку наше безвізове питання не може перестрибнути. Не вдаючись у деталі міжінституційних переговорів всередині ЄС наголосити, що наступним важливим етапом стане затвердження відповідного законопроекту Європарламентом. А найближчі його сесійні засідання відбудуться 21-24 листопада.

Що навіть "добро" від Європарламенту не є останнім кроком на безвізовому шляху. Потім поставити крапку має ще Рада Євросоюзу. Після цього закон повинен бути підписаний президентом Європарламенту та міністром закордонних справ країни, яка головує в Євросоюзі – зараз це Словаччина. Потім закон публікують в Офіційному журналі ЄС, і на 21-й день після цього безвізовий режим набуває чинності.

Президент мав би також дуже чітко пояснити, що просування рішення про скасування віз для України напряму залежить від ухвалення Євросоюзом іншого закону, який модернізує механізм призупинення безвізового режиму. Але в жодному разі не висловлювати сподівання, що цей механізм буде "проголосовано наступного тижня". Хоча би з тієї простої причини, що цього питання немає в порядку денному жовтневої сесії Європарламенту.

Зрештою, президент мав би зауважити, що вплинути на надання безвізового режиму здатні потенційні проблеми з електронним декларування – і що він зі свого боку зробить все можливе, аби цього не сталося. Правда ж, нічого складного? Можливо, у президента немає часу вникати в нехай і прості процедурні речі. А також самостійно дізнатися, що "документи" з безвізу не можуть бути "підписані і ратифіковані" Європарламентом – бо так вчиняють з міжнародними договорами, тоді як у випадку безвізу йдеться про внутрішнє законодавство ЄС.

Тут виникає величезне питання до людей, які оточують Порошенка – як вони допускають цей невпинний потік нереальних прогнозів і некомпетентних заяв? Наприклад, заступником глави адміністрації є попередній посол України в ЄС Костянтин Єлисєєв – а він же не може не знати процедурних правил Євросоюзу. Та й не лише він.

Зрештою, у президента досвідчені політтехнологи, яким неважко зрозуміти згубність потоку порожніх безвізових обіцянок та прогнозів для іміджу та авторитету Порошенка – як всередині країни, так і в очах європейських партнерів. Кажуть, що вірити в забобони чи прикмети – це гріх. Не варто президенту та його оточенню спокушати цим гріхом українців. Бо вже сформувалася сумна прикмета, не вірити в яку дедалі важче: якщо президент назвав дату отримання безвізу – вона не справдиться.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Українські військові - небезпечні": Росіяни вже намагаються використати інцидент з розстрілом патрульних на Вінниччині

субота, 20 квітень 2024, 13:54

Російські боти у мережі підігрівають дискусії про вбивство поліцейського на Вінниччині, намагаючись розколоти позицію українців та дискредитувати і ЗСУ, і поліцію. Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, передають Пат...

Міноборони РФ плаче від люті: Українські дрони влаштували "веселу ніч" у восьми областях Росії, - джерело

субота, 20 квітень 2024, 13:29

Безпілотники в ніч на 20 квітня атакували енергетичні об’єкти на території Російської Федерації. За даними джерел УНІАН, це була спільна операція Служби безпеки України, Головного управління розвідки Міноборони та Сил спеціальних операцій ЗСУ, передаю...