"У вині - мудрість, у пиві - свобода, а у воді - бактерія": Українська журналістка розповіла про особливості застілля в американців

У США не прийнято закушувати ні слабкий, ні сильний алкоголь. У гостях українці інколи нагадують американцю-господарю про легку закуску до випивки.

Американці нікого не примушують випити та наливають собі самі. Фото: соцмережі.

"Без вживання алкоголю не обходиться жоден святковий період у США, зокрема й різдвяний. Поділюсь власними спостереженням щодо особливостей американського застілля", - пише українська журналістка Ярина Матвійчук у своєму блозі на сайті "Голосу Америки", передають Патріоти України та пропонують вам ознайомитися із її спостереженнями.

Гостинність

Їхні столи не валяться від їжі. Якщо вас запросила в гості американська родина, вам спочатку запропонують вино, легкі закуски, коротку розмову на загальні теми, що її місцеві називають "small talk". Господарі докладуть чимало зусиль, щоб не обділити вас увагою.

За стіл просять вже на формальну вечерю. Подається зазвичай одна головна страва і кілька додаткових. Моя подруга з Каліфорнії, до прикладу, запікала на це Різдво качку і подавала кілька салатів та печені овочі. Їжі зазвичай достатньо, щоб наїстися і взяти добавку, але перелік страв невеликий. До їжі не подається міцний алкоголь – лише вино.

Випити не припрошують

Після вечері люди встають з-за столу і переходять до міцніших спиртних напоїв. Це може відбуватись за окремим столом, на дивані, в різних кімнатах, на терасі – де випаде. Зазвичай, господар виставляє різні міцні напої, і гості самі обирають, що пити. Поширене в Україні припрошування випити у США не вважається добрим тоном.

Наливають лише собі

Навколо маленького столика зібрався гурт чоловіків випити за Новий рік. Американець бере зі столу пляшку віскі, наливає собі і ставить на місце. Тут не запрошують до склянки і не змушують. Ти відповідаєш за наповнення власного келиха: скажи, щоб тобі налили, або налий собі сам.

Мій приятель, який так і не звик до такої традиції, навіть каже, що не хоче більше відвідувати вечірки своїх американських друзів, бо "там не наливають".

Не закушують і смакують

У США не прийнято закушувати ні слабкий, ні сильний алкоголь. У гостях українці інколи нагадують американцю-господарю про легку закуску до випивки. У пабах не завжди є у продажу навіть горішки до пива. Чимало різного міцного алкоголю, як-то віскі чи коньяк, п’ють смакуючи, по-трошки.

Самогон

Муншайн – американський самогон – явище заборонене, але поширене. Його традиційно продають у банках. Останніми роками муншайн стає все більш популярним серед молоді. Мої знайомі у столиці США хвалилися, що для особливого святкування Нового року "дістали" класичний самогон. Центром самогоноваріння вважається захід та південний схід США. Утім, за федеральний законом, домашнє самогоноваріння є злочином і передбачає штраф у сумі 10 тисяч доларів або 5 років ув’язнення.

Йому всі гендери покірні

Якщо ще кілька десятиліть тому жінкам пити міцний алкоголь було непристойно, то зараз гендерна ситуація споживання майже вирівнялась. Чимало жінок у США віддають перевагу горілці, джину, коньяку, текілі. Часто саме жінки є цільовою аудиторією реклами конкретних міцних напоїв.

Дослідники зі споживання алкоголю звертають увагу на таку американську тенденцію: що більше жінок працює, то більше вони випивають. «Склянка після роботи» або «дівоча вечірка наприкінці тижня, щоб розслабитись» є дуже поширеною серед працюючих жінок. За статистикою, серед людей, які регулярно вживають алкоголь, жінки випивають 4 склянки на день, тоді як чоловіки – 5 склянок. При цьому лише 10% американців зловживають алкоголем, а 30% дорослих американців взагалі не п'ють спиртного.

Взагалі пересічні американці п’ють і люблять гучні забави. У кожній п’ятій пісні у стилі кантрі згадується спиртне. Як тут жартують: «У вині – мудрість, у пиві – свобода, а у воді – бактерія».

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Про вороже угрупування військ "Север"... - Костянтин Машовець

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:14

На рахунок " гіпотетичного прориву противника у Харків" . Сьогодні, поговоремо про РОЗПОДІЛ тих сил й засобів УВ "Север", які - або вже є у розпорядженні його командування, або надійдуть туди протягом найближчого часу... Як відомо, війська (сили) цьог...

Російські спецпризначенці самі забезпечили зброєю вбивць своїх співгромадян: Нападники на "Крокус Сіті Хол" стріляли по публіці із новітніх автоматів, - ЗМІ

п’ятниця, 19 квітень 2024, 8:15

Нападники на підмосковний "Крокус Сіті Холл" стріляли по людях із нових штатних автоматів Збройних сил РФ. Про це йдеться у матеріалі видання "Важные истории". "Автомат АК-74, з якого нападники розстрілювали людей у «Крокусі» під Москвою, експортувався...