Учені визначили, як саме біг шкодить тілу

​Фахівці з США в подробицях вивчили поширення енергії удару в нозі людини, що біжить.

Фото: ferrum-body

Про відповідне дослідженні вчені розповіли на конференції Американського акустичного товариства, коротко про доповідь повідомляють Патріоти України з посиланням на New Scientist.

Експерти виявили, що ступня поглинає найбільшу частину енергії удару, та, що залишилася, досягає кістки і коліна. Ефект особливо помітний при бігу босоніж, використання взуття в чотири рази знижує енергію удару.

Енергія удару, як показали вчені, майже не досягає стегон, що означає, що при бігу робота м'язів організована так, щоб убезпечити тулуб від зайвих вібрацій. «Кожен раз, коли ваша нога ступає на землю, ваше тіло поглинає вплив», - вважає співавтор Джон Мерсер з Університету Невади в Лас-Вегасі (США).
Болі при тривалому бігу виникають через регулярні зіткнення кісток в суглобах. «Якщо у вас занадто багато зіткнень і у кістки немає можливості відновитися, це може привести до стресового перелому або будь-якої іншої проблеми», - сказав Мерсер.
Бігун-любитель в середньому за хвилину робить від 150 до 170 кроків, кожну годину нога близько п'яти тисяч раз торкається землі. Для вивчення вібрацій використовувалися рапід і чутливі до тиску датчики. В експерименті взяли участь 10 осіб, які бігали в спортивному взутті і босоніж.

Вчені сходяться на думці, що використання взуття дозволяє знизити негативні вібрації, що виникають в ногах при русі. Надалі експерти планують з'ясувати, яким чином різна м'язова активність контролює вплив ударів стопи.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Потрібний перекладач

четвер, 25 квітень 2024, 14:21

Пояснити б їм це… Бо парламентськими методами доходить надто повільно

Тільки шолом потягне на 25 тисяч грн: У воїна ЗСУ запитали, скільки коштує його "вбрання"

четвер, 25 квітень 2024, 13:55

Блогер Ніколас Карма, який цікавиться у звичайних людей і знаменитостей, скільки коштує їхній "лук", поставив те саме запитання воїну ЗСУ, який служить у 6 батальйоні 12 бригади "Азов", передають Патріоти України. Під час прогулянки Львовом захисник бу...