Україною та Польщею шириться хвороба вандалізму, - Віталій Портников (фото)

Історичні оцінки Другій Світовій війні повинні давати фахівці, а не люди з лопатами.

Польські націоналісти демонтували  надгробний пам'ятник воякам УПА в Грушовичах. Фото: eurointegration.com.ua.

Те, що сталося на Українському військовому цвинтарі біля Перемишля – проблема не стільки українська, скільки польська. Тому що вона свідчить про деградацію певної частини польського суспільства. Завдання сильної демократичної держави, завдання відповідального суспільства – з цією деградацією боротися. Тому що інакше вона вражає все суспільство, всю країну. Це як рак. Так пише у своєму блозі український журналіст Віталій Портников, передають Патріоти України.

Те ж саме, зрозуміло, стосується і вандалізму в нашій країні по відношенню до польських могил. Але що показово – “наші” вандали приховують обличчя, діють вночі. Саме тому завжди є підозра, що під українською маскою ховається російський окупант – одвічний ворог України і Польщі.

А польські вандали охоче позують перед об’єктивами, називають свій розбій “політичною ініціативою” – і це не викликає особливих заперечень у тих, хто повинен дати чітку і жорстку оцінку діям гробокопачів. І це говорить про те, що хвороба почала поширюватися і на здорові клітини державного організму.

Я не буду давати політичних і моральних оцінок вчинків воїнів Української повстанської армії, проти пам’ятника на могилі яких виступають польські осквернителі. Я хочу лише підкреслити одну просту істину: з мертвими не воюють. Тим більше із мертвими солдатами.

По всій Європі розкидані кладовища німецьких солдатів часів Другої Світової війни. Це можуть бути могили не тільки військовослужбовців регулярних військ, а й могили солдат і офіцерів спецпідрозділів, простіше кажучи – есесівців.

Але ніхто не визначає ступінь відповідальності трупа, покараного загибеллю. Герої і злочинці Другої Світової війни мирно сплять на військових кладовищах. Народний союз Німеччини з догляду за військовими могилами, громадська організація, яка налічує два мільйони членів, стежить не тільки за німецькими похованнями, а й за похованнями солдатів антигітлерівської коаліції.

Серед цих солдатів теж можуть бути як герої, так і насильники і шкуродери. В арміях – будь-яких – не воюють ангели. Але в будь-якому випадку цих людей вже вбито. Вбито сім десятиліть тому.

Війна з могилами – дорога в середньовіччя. Щодо історичних оцінок того, що сталося в роки Другої Світової війни, повинні дискутувати фахівці, а не люди з лопатами.

Нагадаємо, 26 квітня представники польських націоналістичних організацій демонтували на місцевому цвинтарі надгробний пам'ятник воякам УПА. Т


Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Серія українських ударів по цілях у Криму та Мордовії носить масштабний і скоординований характер – ISW

четвер, 18 квітень 2024, 5:00

На думку експертів Інституту вивчення війни (ISW), українські удари по цілях Росії у Криму та Мордовії є скоординованою і широкомасштабною серією. . "Українські удари по російських авіаційних об'єктах в окупованому Криму, а також на території Росії, я...

Янгол, якому підрізали крила: Почитайте вірш молодого Тичину без совєцьких чисток і цензур. Це пророцтво про наш час - блогер

четвер, 18 квітень 2024, 4:15

Справжній митець, щирий та натхненний, своїм талантом достукується до небес. Тоді його твори стають пророчими. Цей допис Богдана Вайвали отримав уже понад 30 000 репостів. . Ключове у ньому – поданий без цензури один із головних віршів молодого Павла...