У Кремлі був сказ, близький до божевілля: Портников розповів, чим українці розлютили Путіна

Російське ставлення до українців нічим не відрізняється від російського ставлення до євреїв, що було засвідчено під час Шестиденної війни в Ізраїлі.

В.Портников. Фото: Новое Время.Українці, давши гідну відсіч агресії Кремля, зламали популярні російські стереотипи про себе. Для президента РФ Володимира Путіна це стало холодним душем. Про це пише журналіст Віталій Портников у блозі на сайті "7 днів", передають Патріоти України.

Коментуючи російсько-український конфлікт, журналіст навів приклад Шестиденної війни 1967 року, коли Ізраїль здобув перемогу над п'ятьма арабськими країнами, яких підтримував Радянський Союз.

"На озброєння і підтримку огидних диктатур витрачалися мільйони доларів - а в результаті все рухнуло за шість днів. Було від чого скаженіти. Я саме так назву реакцію радянських керівників і великої частини громадян - сказ, невгамовний, нездоланний, близький до божевілля сказ. І він був пов'язаний не просто з перемогою Ізраїлю. Він був пов'язаний з крахом головного стереотипу навіть не радянського, а російського імперського життя - презирства до євреїв, уявлення про них, як про боягузів, "воюючих у Ташкенті", - пише Портников.

При цьому, на думку журналіста, "російське ставлення до українців нічим не відрізняється від російського ставлення до євреїв".

"Це зневага до "спритних" сусідів. Єврей - торгаш і хитрун, але ніякий не воїн. Українець може навіть служити в армії, але він там старшина, його цікавить майно, подвигу йому не зробити. Звичайно, і українці можуть розповісти про свої військові доблесті - але в російській масовій свідомості ці історії не затримуються. Та й потім всі ці подвиги - вони "всередині" російського державного проекту, вони не вважаються", - пояснив він.

"Багаторічне повоєнне протистояння військ НКВС з Українською повстанською армією - боротьба з бандитизмом, з військовими злочинцями, з нацистськими посібниками, що завгодно, тільки не героїзм. Саме це мав на увазі Путін, коли в своєму знаменитому "посткримському" інтерв'ю, вже працюючи над нападом на Україну, запевняв журналістів, що жоден українець ніколи не вистрілить у російського солдата. Тому що "брат"? Чи тому що боягуз?" - пише Портников.

"Стихійне формування українських добровольчих батальйонів, відродження Української армії, звернення українців до своєї справжньої - а не нав'язаної колонізаторами - історичної пам'яті - все це стало для Кремля справжнісіньким холодним душем, у якому у Путіна вже не було довгоочікуваного партнера. Залишалося тільки скаженіти, скаженіти до падучої, до кривавих хлопчиків у старечих очах - все як у 1967 році! Історія завжди повторюється, коли зневажаєш і ненавидиш тих, хто поруч, і не вважаєш їх людьми", - додав він.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Ключові сигнали від Заходу для України після виборів у Росії, - політолог

понеділок, 18 березень 2024, 23:30

"Сьогодні важливий день, у ньому можуть бути сигнали того, як буде розгортатися ситуація навколо війни. Бо сьогодні світ має відреагувати на путінський фарс під назвою вибори", - пише політолог Віктор Андрусів у своєму Телеграм-каналі, передають Патріо...