В Україні почалося стихійне підроблення прянощів, у які додають смертельну отруту

Що найчастіше підробляють і чи можна це визначити на око?

Україну заполонили підроблені спеції: в перець кладуть крихту цегли, а замість кориці продають отруту.

Справжні прянощі коштують дорого, тому виробники активно намагаються заощадити, передає Корупція.Інф, повідомляють Патріоти України.

В Україні почалося стихійне підроблення прянощів: в червоний перець додають крихту цегли, замість шафрану продають тонку пластикову стружку, а в куркуму підмішують отруйні барвники.

Шеф-кухар з Грузії Магула Каландія надає пікантності своїм стравам з допомогою спецій. Чи справжні перед нею прянощі, вона з’ясує навіть із заплющеними очима.

«Потрібно дивитися на колір спеції і щоб не було грудочок, а аромат був», – радить Магула Каландія.

Але, за її словами, автентичні спеції важко знайти як в Україні, так і в Грузії. «Хмелі-сунелі, наприклад, дуже дороге, тому його часто підробляють, щоб побільше заробити», – ділиться спостереженнями кухар.

В Україні найчастіше підробляють куркуму, підмішуючи крейду і хімічні барвники, щоб досягти яскраво-жовтого кольору. Щоб визначити, чи є такі добавки, треба перетерти пальцями щіпку спеції – крохмаль почне скрипіти і блищати, а мука – візьметься грудочками.

Але непрофесіоналу майже неможливо відрізнити підробку від оригіналу. Наприклад, ароматна кава з псевдокорицею може стати справжньою отрутою – викликати алергію і розлади травлення.

Тому що замість кориці часто продають рослину кассія, з якої роблять отруту для щурів. У справжньої кориці тонкі і крихкі завитки, а у кассії – товсті і тверді палички.

Відрізнити справжню корицю також можна, накрапавши на неї йод. Якщо порошок став дуже темно-синім, це кассія, а якщо він набув легкого синюватого кольору, то це справжня кориця.

Ботанічна назва, яку іноді пишуть на упаковці, у кориці справжньої – Cinnamomum Verum або Cinnamomum Zeylonicum, а у підробленої Cinnamomum aromaticum.

Також можна орієнтуватися на місце походження кориці. Кассія в основному з Індонезії та Китаю, а кориця з Цейлону, Шрі-Ланки. Але, звичайно, виробники можуть і обдурити.

Підроблені спеції небезпечні для здоров’я, застерігає дієтолог. Це може бути і задишка, і серцебиття, і так далі.

Зі спеціями, у яких занадто виражений аромат, потрібно бути обережними – це може свідчити про те, що вони містять значну кількість ефірних олій.

Щоб не наражати себе на небезпеку, експерти радять купувати тільки натуральні спеції в закритих скляних баночках, а не вагові, що продають на відкритих вуличних лотках.

Опублікував: Світлана Іваненко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Це ідея клінічного ідіота Рогозіна": Авіаексперт - про удар по Україні ракетою Р-26 "Рубєж"

четвер, 21 листопад 2024, 14:31

Удар по Україні міжконтинентальною балістичною ракетою Р-26 "Рубеж" є безумством через дуже велику мінімальну дальність польоту та величезну вартість однієї одиниці – $50 млн. Про це в інтерв’ю журналістам сказав експерт з питань авіації Валерій Роман...

Директорку благодійного фонду Олега Винника обурив плакат Третьої штурмової (фото)

четвер, 21 листопад 2024, 14:16

Директорка благодійного фонду Олега Винника Валерія Барон обурилася, побачивши плакат із закликом вступати до Третьої окремої штурмової бригади Збройних сил України. Про це вона написала на своїй сторінці в Фейсбуці, передають Патріоти України. При цьо...