В Україні почалося стихійне підроблення прянощів, у які додають смертельну отруту

Що найчастіше підробляють і чи можна це визначити на око?

Україну заполонили підроблені спеції: в перець кладуть крихту цегли, а замість кориці продають отруту.

Справжні прянощі коштують дорого, тому виробники активно намагаються заощадити, передає Корупція.Інф, повідомляють Патріоти України.

В Україні почалося стихійне підроблення прянощів: в червоний перець додають крихту цегли, замість шафрану продають тонку пластикову стружку, а в куркуму підмішують отруйні барвники.

Шеф-кухар з Грузії Магула Каландія надає пікантності своїм стравам з допомогою спецій. Чи справжні перед нею прянощі, вона з’ясує навіть із заплющеними очима.

«Потрібно дивитися на колір спеції і щоб не було грудочок, а аромат був», – радить Магула Каландія.

Але, за її словами, автентичні спеції важко знайти як в Україні, так і в Грузії. «Хмелі-сунелі, наприклад, дуже дороге, тому його часто підробляють, щоб побільше заробити», – ділиться спостереженнями кухар.

В Україні найчастіше підробляють куркуму, підмішуючи крейду і хімічні барвники, щоб досягти яскраво-жовтого кольору. Щоб визначити, чи є такі добавки, треба перетерти пальцями щіпку спеції – крохмаль почне скрипіти і блищати, а мука – візьметься грудочками.

Але непрофесіоналу майже неможливо відрізнити підробку від оригіналу. Наприклад, ароматна кава з псевдокорицею може стати справжньою отрутою – викликати алергію і розлади травлення.

Тому що замість кориці часто продають рослину кассія, з якої роблять отруту для щурів. У справжньої кориці тонкі і крихкі завитки, а у кассії – товсті і тверді палички.

Відрізнити справжню корицю також можна, накрапавши на неї йод. Якщо порошок став дуже темно-синім, це кассія, а якщо він набув легкого синюватого кольору, то це справжня кориця.

Ботанічна назва, яку іноді пишуть на упаковці, у кориці справжньої – Cinnamomum Verum або Cinnamomum Zeylonicum, а у підробленої Cinnamomum aromaticum.

Також можна орієнтуватися на місце походження кориці. Кассія в основному з Індонезії та Китаю, а кориця з Цейлону, Шрі-Ланки. Але, звичайно, виробники можуть і обдурити.

Підроблені спеції небезпечні для здоров’я, застерігає дієтолог. Це може бути і задишка, і серцебиття, і так далі.

Зі спеціями, у яких занадто виражений аромат, потрібно бути обережними – це може свідчити про те, що вони містять значну кількість ефірних олій.

Щоб не наражати себе на небезпеку, експерти радять купувати тільки натуральні спеції в закритих скляних баночках, а не вагові, що продають на відкритих вуличних лотках.

Опублікував: Світлана Іваненко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Горіти вам у пеклі, тварюки". Пропагандистку Кремля вилаяли в прямому ефірі (відео)

неділя, 8 червень 2025, 15:13

Російська пропагандистка Ольга Скабєєва випустила фільм про телефонних шахраїв і поспілкувалася у прямому ефірі зі співробітниками нібито кол-центру в Дніпрі. Відео опублікував український журналіст Андрій Цаплієнко, передають Патріоти України. На віде...

Росія нікуди не йде?: ПВК "Вагнер" йде з Малі, але "Африканський корпус" залишається - ЗМІ

неділя, 8 червень 2025, 14:48

Росія продовжує підтримувати свої військові позиції в Малі, попри виведення з країни приватної військової компанії "Вагнер". Парамілітарне угруповання "Африканський корпус", яке контролюється Кремлем, оголосило про продовження своєї діяльності в західн...