"Війна - це страшно, це - розруха і смерть. Але нас війна врятувала від самотності": Історія самотніх сердець, долі яких поєднав конфлікт на Донбасі

У Маріуполі у подружжя Кириляк почалося нове життя.

Подружжя Кириляк нині мешкає у Маріуполі. Фото:http://donbass.ua/

Якби не війна, вони ніколи б не зустрілися. Жили б кожен своїм життям. Ольга Іванівна в Донецьку, Михайло Петрович в Новоазовську. Дорослі діти, які розлетілися по інших містах ... Тихі кімнати в занадто великих будинках ... Звичні розмови з сусідами ... Самотні вечори ... Їх життя, що проходило на різних вулицях, в різних містах - були схожі, як дві краплі води. Про це пише Ліза Мірзоєва на сайті Donbass.ua, передають Патріоти України, продовжуючи:

"Не було б щастя, та нещастя допомогло, - каже сьогодні подружжя Кириляк. - Війна - це страшно, це - розруха і смерть. Але нас війна врятувала від самотності".

Вони познайомилися в Маріуполі в черзі у Пенсійному фонді. Знайомство розпочалося з конфлікту. Чи то хтось не так запитав, чи то хтось не так відповів, але і Ольга Іванівна, і Михайло Петрович зайняли чергу за однією і тією ж людиною, а за кожним з них - відповідно - виросла своя черга.

Непорозуміння проявилося у докорах, образах. "У Пенсійному фонді завжди панує дуже нервова атмосфера, - пояснює Михайло Петрович. - Великі черги, в яких мордуються літні люди. Часто відсутні комфортні умови очікування. Це завжди так було, військовий конфлікт і переселенці погіршили, звичайно, ситуацію. Але в цілому до пенсіонерів в нашій країні завжди відношення було не найкраще".

Той неприємний інцидент дворічної давності вдалося "розрулити", як зараз жартівливо пояснює чоловік, "малою кров'ю". А саме - Михайло Петрович просто взяв за руку розгублену Ольгу Іванівну і ... повів пити чай в розташоване через дорогу кафе. "Я побачив, що у Оленки з очей ось-ось сльози поллються, і мені стало її дуже шкода. Я зрозумів, що найголовніше в той момент було, так би мовити, виринути з цього конфліктного виру, - говорить він. - Ми пояснили, хто за ким займав чергу, вибачилися за виникнення плутанини і пішли".

Вони тоді дуже добре посиділи в маленькому затишному кафе, випили чаю з тістечками, поговорили. Вийшовши на вулицю, вирішили "на удачу" заглянути в Пенсійний фонд і з радісним подивом виявили, що до кінця дня черга розсмокталася, і вони спокійно змогли потрапити до потрібного фахівця.

"Цукерково-букетний період у нас був недовго, - розповідає Ольга Іванівна. - Мишко тимчасово жив у квартирі, яка належала дочці його знайомих. Квартира була порожня, оскільки дочка виїхала в Київ, ось Міші це житло і надали. А незабаром після нашої зустрічі дочка знайомих повернулася з Києва, оскільки у неї там щось не вийшло з роботою.

Міші треба було терміново шукати якесь житло. А мені син зняв однокімнатну квартиру з великою кухнею, в якій можна було розмістити розкладачку. Я запропонувала Міші, поки щось не підшукає, пожити у мене. Ось з тих пір ми і разом".

Чи повернуться вони коли-небудь в свої міста, подружжя не знає. Ольга Іванівна з жахом згадує, як через її будинок в Жовтневому районі летіли снаряди. "Над нашими будинками все свистіло, літало туди-сюди, - каже жінка. - ДНР-івці говорили, що нас обстрілює українська армія, українська армія говорила, що стріляють ополченці. Але ми бачили, що і ті, і інші стріляли.

Нікому до мирних жителів не було діла ... Мені повідомили, що мій будинок стоїть, тільки вікон немає. Але повертатися в нього бажання немає. Я, живучи там, відчувала себе витратним матеріалом якимось. І для мене не так страшні спогади про обстріл, як те відношення - як до бидла".

На двох у подружжя двоє синів і троє онуків. Син Михайла Петровича, Андрій, живе з дружиною і двома дітьми в Дніпропетровську. Олег, син Ольги Іванівни, живе з дружиною і донькою в Києві. "Діти нам допомагають, - каже Михайло Петрович. - Олег приїжджав, проплатив квартиру на півроку вперед, купив дещо з меблів, обіцяв в серпні приїхати в гості всією сім'єю.

А Андрій з дітьми тільки недавно поїхали. Гостювали у нас два тижні, їздили ми всі разом на море. Перед від'їздом купили нам ноутбук, провели Інтернет, підключили скайп. Так що ми тепер з бабусею просунуті. Щовечора з дітьми і внуками по скайпу спілкуємося.

"Тут у нас почалося нове життя, - чоловік і жінка ніжно дивляться один на одного. - Ми-то думали, що все для нас вже скінчилося, що доведеться доживати свій вік на самоті. А тут Доля нам піднесла такий подарунок. Нове життя в новому місті. Кохана людина поруч".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Потрібний перекладач

четвер, 25 квітень 2024, 14:21

Пояснити б їм це… Бо парламентськими методами доходить надто повільно

Тільки шолом потягне на 25 тисяч грн: У воїна ЗСУ запитали, скільки коштує його "вбрання"

четвер, 25 квітень 2024, 13:55

Блогер Ніколас Карма, який цікавиться у звичайних людей і знаменитостей, скільки коштує їхній "лук", поставив те саме запитання воїну ЗСУ, який служить у 6 батальйоні 12 бригади "Азов", передають Патріоти України. Під час прогулянки Львовом захисник бу...