"Всі останні операції ГРУ РФ були невдалими і завдали інтересам Кремля більше шкоди, ніж користі", - Bloomberg

І хоча через ці провали нікого з офіцерів ГРУ не заарештували, своїм масштабом, ця низка невдач нагадує жахливий для ГРУ період кінця 1920-х – середини 1930-х років.

Російські ГРУшники знову "спалилися". Фото: скріншот з відео.

"Прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей публічно звинуватила військову розвідку РФ, відому як ГРУ, в скоєнні невдалого замаху на колишнього шпигуна Сергія Скрипаля. Це стало останнім промахом у низці невдач спецслужби. Президенту РФ Володимиру Путіну, як і Йосифу Сталіну в 1930-х, варто потурбуватися про схильність цієї служби до ризику. Ще одна причина для хвилювання – конкуренція між розвідувальними службами РФ, яка також шкодить ГРУ", - пише Леонід Бершидський у своїй колонці для Bloomberg, передають Патріоти України, та продовжує:

"Виступаючи перед парламентом в середу, Мей заявила, що в спробі отруєння Скрипаля та його дочки військовою хімічною речовиною поліція звинувачує двох людей: Олександра Петрова і Руслана Бошірова, колишніх офіцерів ГРУ. «ГРУ – це дуже дисциплінована організація з добре налагодженою системою підпорядкування. Так що це була не дилетантська операція, – додала вона. – Діяльність ГРУ небезпечна для наших союзників і всіх наших громадян».

Власне, ГРУ не існує: принаймні, саме під цією абревіатурою. Вона означає Головне розвідувальне управління Генштабу ЗС РФ, але в 2010 році її перейменували в Головне управління. Стару назву продовжують використовувати для зручності як в РФ, так і на Заході.

У розслідуванні спецпрокурора Роберта Мюллера, 12 офіцерів ГРУ вважають винними в кібератаці на систему Національного комітету Демократичної партії і зломі пошти Хілларі Клінтон у 2016 році. Співробітник ГРУ був пов'язаний з катастрофою малайзійського пасажирського авіалайнера над Східною Україною в 2014 році. Співробітників ГРУ пов'язують з імовірною спробою державного перевороту в Чорногорії того ж року. Не дивно, що розвідувальну службу звинувачують у замаху на Скрипаля: колись він сам був одним із шпигунів ГРУ в Британії.

Всі ці операції були невдалими в тому чи іншому сенсі і завдали інтересам Кремля більше шкоди, ніж користі. Скрипаль і його дочка вижили. А от мешканка Британії, випадково зконтактувала з хімічною речовиною, яка мала їх убити, – ні. Чорногорія приєдналася до Організації Північноатлантичного договору: Росія активно намагалася запобігти цьому. Після того, як випадково збили літак, санкції проти РФ посилилися, та й Захід більше не міг про щось домовлятися з Путіним щодо Східної України. Можливо, хакерські атаки і відіграли певну роль у поразці Клінтон в 2016 році – результат, який, безумовно, був бажаним для Путіна. Але те, що Мюллер зміг довести зв'язок вторгнення з конкретними посадовими особами ГРУ, зруйнувало офіційну версію президента РФ про те, що «патріотичні хакери», що діють самі по собі, можуть втрутитися в американські вибори.

Для порівняння: ви навряд чи чули хоч щось про дві інші розвідувальні служби РФ, які працюють за кордоном, – СВР і ФСБ.

І хоча через ці провали нікого з офіцерів ГРУ не заарештували, своїм масштабом, ця низка невдач нагадує жахливий для ГРУ період кінця 1920-х – середини 1930-х років. Тоді європейські розвідувальні служби одну за одною згортали шпигунські мережі ГРУ. Затримання в 1934 році у Франції призвело до того, що начальник служби безпеки Генріх Ягода підготував звіт Сталіну:

«Ретельне розслідування причин невдач, через які найбільші агентурні мережі довелося згорнути, показало, що всі вони сталися через проникнення зрадників; вибір іноземних активів з числа елементів з сумнівною історією і зв'язками; нехтування методами розвідки; нестача контролю».

Сталін спробував реорганізувати і зміцнити службу військової розвідки. Але ще одне велике викриття в Копенгагені в 1935 році серйозно вдарило по діях німецького ГРУ і зруйнувало кар'єру легендарного радянського розвідника Яніса Берзіньша, який вважався одним із засновників служби і тоді очолював її. Його відправили в якості радника іспанських республіканців у військових питаннях, але в 1937 році відкликали до Москви і невдовзі розстріляли.

Звичайно, Путін – не Сталін: таких репресій проти нинішньої команди ГРУ не буде. Але проблеми, описані в доповіді Ягоди, зачіпають за живе. В Україні і Чорногорії ГРУ працювало з ненадійними кримінальниками і націоналістами. Їхні методи розвідки поступаються іншим, адже розвідка Британії та США змогла зв'язати офіцерів ГРУ з конкретними операціями, які РФ офіційно заперечила. І «недостатній контроль» – у наявності: як в 1920-х і 1930-х роках, коли Берзіньш розширив закордонні операції, ГРУ, схоже, насолоджується ризиком, кидаючись в ситуації, де вони, радше, нашкодять, ніж досягнуть свого.

Також є питання про зрадників. Звинувачення Мюллера і, ймовірно, викриття замаху на вбивство Скрипалів, були б неможливі без добре поінформованих джерел в Москві. Такі джерела можуть бути як в ГРУ, так і в конкуруючих службах: зокрема, в ФСБ, яка виконує функцію контррозвідки і знає про діяльність офіцерів ГРУ. Згідно з повідомленнями, полковник ФСБ Сергій Михайлов, заарештований у грудні 2016 року за звинуваченням в зраді, міг привести розвідку США до хакерів Національного комітету Демократичної партії США.

Якщо, як і Сталін у 1934 році, Путін захоче все заперечувати, адже він зацікавлений у секретності – у нього не вийде, поки ГРУ залишається настільки необачним. Так, ймовірно, що президент РФ насправді зацікавлений в репутації страшного ворога. У середу Мей заявила перед парламентом, що, на її думку, отруєння Скрипалів мало показати, що інші росіяни в Лондоні також у небезпеці. Якщо це так, то Путіна повинна влаштовувати публічність, яку отримує військова розвідка: але тільки до певної міри. Зрештою, ГРУ не орієнтоване на рекламу – скандали завдають шкоди розвідувальним операціям, привертаючи увагу західних противників. Мей, наприклад, пообіцяла «активізувати наші колективні зусилля, зокрема, проти ГРУ».

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Сікорський спрогнозував наслідки атаки Росії на країни НАТО

четвер, 25 квітень 2024, 22:55

Якщо Російська Федерація нападе на будь-яку країну НАТО, то неминуче зазнає поразки. Не Захід має боятися прямого зіткнення із РФ, а навпаки. Відповідні заяви пролунали у виступі міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського перед Сеймом 25 к...

"Просто боляче дивитися на Донбас... Але ми наведемо там лад": Путін зробив чергову цинічну заяву

четвер, 25 квітень 2024, 22:29

Володимир Путін заявив, що йому боляче дивитися на те, через що проходять жителі Донбасу. Цікаво це чути від людини, яка й віддавала накази бомбити міста Донбасу, знущалася з мирного населення, позбавивши будь-яких благ та прав, розорила промисловість ...