Всі під ударом: Жах друзів Путіна, - шведський аналітик

Санкції, як пояси, поступово затягують все тугіше.
Оточення Путіна вже ним дуже невдоволене? Ілюстрація: glavnoe.

"Нові санкції США зачеплять інтереси більшості представників російської владної верхівки і виведуть на поверхню мільярди брудних доларів. Наприкінці липня обидві палати Конгресу США переважною більшістю голосів прийняли новий закон про санкції проти опонентів Америки. У президента Дональда Трампа не було іншого вибору, окрім як підписати його, що він і зробив, хоч і виявив при цьому нічого не значущий протест: документ гарантує, що глава держави вже не зможе скасувати існуючі санкції", - пише шведський економіст Андерс Аслунд у блозі на сайті видання "НВ", передають Патріоти України, та продовжує:

"Іронія полягає ще й в тому, що закон про санкції — найбільш важливий проект, прийнятий в США з моменту обрання Трампа президентом. І тепер є всі підстави вважати, що саме він підкреслив слабкість нинішнього Білого дому, оскільки Сенат не тільки схвалив санкції, але і не дав Трампу виконати його головну передвиборчу обіцянку— відмовився скасувати реформу охорони здоров'я Obamacare.

Отже, санкції спрямовані проти трьох країн: Ірану, Північної Кореї і Росії. Ключові положення стосуються останньої. Перш за все закон систематизує вже існуючі санкції і забороняє главі держави пом'якшувати будь-які умови без згоди Конгресу. Повторюся, це серйозний вотум недовіри Трампу, до того ж цілком обгрунтований, враховуючи, як часто він говорив про своє тепле ставлення до Путіна і Москви. До того ж Конгрес продемонстрував надзвичайну підтримку Україні. Фактично Кремлю сказали: позбутися від західних санкцій, не відмовившись від Донбасу, не вийде. Санкції, пов'язані з Кримом, описані в іншій главі, але їх теж класифікували.

Санкції, як пояси, поступово затягують все тугіше. Основні пункти, що викликали стурбованість європейців і нафтових компаній, зняті з порядку денного. Закон не забороняє будівництво газопроводів Північний потік-2 або Турецький потік і дозволяє американським нафтовикам брати участь в проектах з російськими компаніями в третіх країнах.

Нагадаю, починаючи з березня 2014 року під американські санкції потрапили представники найближчого оточення президента РФ Володимира Путіна — бізнесмени Геннадій Тимченко, брати Аркадій і Борис Ротенберг, а також Юрій Ковальчук. Це серйозні персональні санкції, згідно з якими активи за кордоном стають об'єктами санкцій. Але ні у Великій Британії, ні в США, де зберігається велика частина їх мільярдного статку, нічого так і не було конфісковано.

Лише Італія (відповідно до європейських санкцій) заморозила кілька розкішних об'єктів, що належать Аркадію Ротенбергу. Зокрема, готель Berg в Римі і нерухомість на Сардинії на суму $36 млн. У відповідь російська дума прийняла так званий закон Ротенберга, згідно з яким передбачалася компенсація з федерального бюджету тим, хто постраждав від західних санкцій. В країні зчинився галас, Кремль передумав, і документ не став законом. Пізніше, вже в 2017 році, був внесений схожий, але альтернативний проект (прозваний тепер "закон Тимченка").

Тому на даний момент є три проблеми з режимом американських санкцій. Якщо Вашингтон дійсно хоче вплинути на поведінку російських клептократів, в першу чергу необхідно розслідувати, які активи громадян РФ в США вже знаходяться під санкціями і повинні бути заморожені. По-друге, за допомогою закону змусити всіх бенефіціарів цієї власності стати публічними, як це прийнято в більшості європейських країн. По-третє, всі валютні перекази в США повинні підлягати елементарному банківському регулюванню.

І ось останній проект про санкції, підписаний Трампом, повинен все змінити. У ньому є підрозділ 241, де описані специфічні вимоги до звітності для "олігархів і напівдержавних суб'єктів Російської Федерації". Протягом 180 днів Державному казначейству доручено підготувати детальний звіт про "виявлення найбільш значущих високопоставлених іноземних політичних діячів і олігархів". Крім того, в звіті повинна бути вказана "оціночна вартість їх активів, відомі джерела доходів, включаючи членів їх сімей, в тому числі інвестиції і актуальна інформація про вигодоодержувача власності ", а також "виявлення зв'язків цих осіб з іншими неросійськими компаніями".

Здається, Конгрес США дав пряму вказівку відкрити інформацію про всі анонімні компанії країни. Після публікації цих даних американський уряд вже не зможе не вжити відповідних заходів. Це означає, що США нарешті виведуть на поверхню мільярди брудних доларів, які потрапили в країну, зокрема під виглядом нерухомості у Флориді і Нью-Йорку.

Формулювання пункту 241 дуже перспективне тим, що вимагає інформації не тільки про тих, хто вже потрапив під санкції, а й про тих, кому варто було б потрапити. Іншими словами: закон точно зачепить більшість друзів Путіна".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Тільки шолом потягне на 25 тисяч грн: У воїна ЗСУ запитали, скільки коштує його "вбрання"

четвер, 25 квітень 2024, 13:55

Блогер Ніколас Карма, який цікавиться у звичайних людей і знаменитостей, скільки коштує їхній "лук", поставив те саме запитання воїну ЗСУ, який служить у 6 батальйоні 12 бригади "Азов", передають Патріоти України. Під час прогулянки Львовом захисник бу...

Через антивоєнний значок: У Росії "герой СВО" погрожував застрелити перехожого (відео)

четвер, 25 квітень 2024, 13:43

Російські воєнні злочинці, які повертаються додому з війни проти України, продовжують тероризувати вже власних співгромадян. Так, у місті Іваново один із так званих «героїв СВО» влаштував місцевому жителю справжній допит під дулом пістолета, погрожуючи...