"Всі тут дуже повільні, але організовані": Як живеться українській парі на батьківщині Діда Мороза

Фіни - привітні і працьовиті люди, допомагають інтегруватися в їх суспільство.
Наталя і Михайло Лисі. Фото: соцмережі.

Вінничани Наталя і Михайло Лисі відразу після весілля вирішили змінити країну проживання. Для цього вони почали шукати на карті місце, де були б прихильні до емігрантів. Такою виявилася Фінляндія. Першим роботу зумів отримати Михайло, а через чотири місяці до нього переїхала і дружина. Другий рік молода пара живе в містечку Каухава і дякує долі, що подарувала їм новий дім. Про те, як легко орендувати квартиру, безкоштовно вчити фінську мову і чи приємно жити в чужій країні - в їхній розповіді "Обозревателю", яку пропонують вам прочитати Патріоти України.

Історія переїзду

У 2015-му році я закінчила Вінницький національний аграрний університет за спеціальністю - бухгалтер. Через півроку вийшла заміж і старанно зайнялася пошуком роботи разом з чоловіком. Що ми тільки не пробували! Щось виходило, щось не дуже, але все одно хотілося більшого.

Так як чоловік добре володіє англійською, ми почали шукати країну, де б нам хотілося жити і працювати. Вирішили не звертатися в рекрутингові компанії з працевлаштування і шукали вакансії самі. В один щасливий день чоловік отримав повідомлення про те, що його запрошують на роботу до Фінляндії. Він відкрив візу і полетів, а я приєдналася через чотири місяці. Так почалася нова сторінка нашого життя!

Перші враження

Я приїхала в червні і по приїзду була вражена тим, що влітку тут практично немає ночі! Майже цілодобово на вулиці день! Фінляндію ще часто називають "Землею північного сонця". Також країна зачаровує своїми лісами і озерами (їх налічується понад 180 тисяч).

Живу я в маленькому місті Каухава, яке знаходиться в 400 кілометрах від столиці Гельсінкі. Незважаючи на його розміри, в місті багато великих супермаркетів, в кожному з них стоять автомати з прийому пляшок. Люди здають тару і отримують взамін гроші або чек на покупку товару.

Здивувала чистота на вулицях, скрізь газон стрижуть чомусь аж кожні два дні, а взимку сніг о шостій ранку вже розчищено біля кожного будинку. Також вільно можна пити воду з-під крана, вона вважається найчистішою в світі! Ще сподобалося, що в обідній час в ресторанах і кафе настає "Lounas", під час якого платиш близько 10 євро і їси, скільки захочеш, і чого захочеш. А ще у Фінляндії не прийнято залишати чайові, вони зазвичай включені у вартість товарів і послуг.

Оренда житла

У Фінляндії зняти житло зовсім не складно. У кожному місті є фірми (Vuokra asunnot), в які ти можеш звернутися за пошуком оренди житла. Їх послуги безкоштовні.

Агент показує вам квартиру, і якщо все влаштовує, то ви поселяєтеся. Після чого фірма відсилає договір на ваше ім'я, на нову адресу. Цінова політика від 350 євро за квартиру. Також потрібно заплатити заставу в розмірі одного місяця орендної плати. Коли будете виселятися, ці гроші повертають.

Ще один приємний бонус - фіни люблять сауну. І при оренді житла, майже в кожному будинку і в кожній квартирі вона є!

Робота

В основному робота для іноземців в Фінляндії - це заводи, сільське господарство, а також сфера IT-послуг. Якщо ви хороший фахівець, є досвід роботи і знання мови, то знайдете вакансію обов'язково!

Мінімальна зарплата від 8,50 євро на годину, в залежності від класу фахівця. У сільському господарстві зарплата від 1500 євро в місяць, на заводах від 2000 євро. У сфері IT-послуг - все залежить від класу фахівця.

Також в Фінляндії є сезонна робота, багато хто приїжджає працювати на полуничні ферми, але це дуже важка праця, на яку не кожен зважиться. Ще багато чого залежить від урожаю, де ніколи не вгадаєш, залишишся в плюсі або поїдеш додому без заробітку.

Після закінчення полуниці, можна заробити в лісі, збираючи ягоди. Чорницю і брусницю можна здавати в пунктах прийому, які знаходяться майже в кожному місті. Вся робота в Фінляндії оподатковується, крім збору лісових ягід.

Фіни дуже дотримуються закону про рівноправність. Між собою всі рівні. Жінки можуть працювати на одному рівні з чоловіками, і це вважається нормальним. У багатьох сім'ях бюджет може бути роздільним і в ресторані кожен платить за себе.

Підтримка емігрантів

У Фінляндії є організація ТЕ-toimisto - це офіс по безробіттю, куди звертаються емігранти і фіни, які втратили роботу або ще не знайшли. Коли я туди звернулася, для мене склали план з інтеграції в фінське суспільство на три роки.

Першим пунктом було вивчення мови (курси безкоштовні). Але так як фінська мова входить в п'ятірку найскладніших мов світу, на це буде потрібно приблизно півтора року. Зараз я пройшла половину курсу. По мірі виконання цього плану, фіни допомагають і фінансово.

Під час курсів потрібно ходити на практику, зазвичай вона пов'язана з майбутньою професією. Практика добре сприяє поліпшенню розмовного рівня мови.

Зазвичай після закінчення курсів йдеш вчитися далі на професію, або можеш влаштуватися на роботу, де вистачає знання мови. Навчання в інститутах фінською мовою - безкоштовне.

Медичне обслуговування

У Фінляндії дуже розвинена мережа центрів здоров'я, тобто поліклінік загального профілю, де надається перша лікарська допомога. По приїзду потрібно зробити карту державного страхування Kela-kortti.

При зверненні в поліклініку необхідно записатися на прийом. Працівники реєстратури попросять Kela-kortti, де є вся необхідна інформація про вас, і повідомлять коли ви зможете потрапити на прийом. Кожне відвідування лікаря коштує 20 євро. Послуги поліклініки для її клієнтів відносно недорогі, так як вони дотуються за рахунок податків.

В аптеках без рецепта можна купити тільки примітивне знеболююче. Цілодобових аптек немає, працюють з восьмої ранку до дев'ятої вечора, і то не всі. Я дуже багато медикаментів брала з України, так як часто знаю, що мені потрібно, але в аптеках тут це не продають.

Кожна майбутня мама отримує від держави спеціальну коробку з набором предметів першої необхідності для немовляти. Таким чином намагаються дати всім дітям рівні можливості, незалежно від соціального рівня сім'ї, в якій вони народилися. Всі речі дуже хорошої якості, зроблені в Фінляндії.

Їжа та продукти

По приїзду до Фінляндії зіткнулася ще з однією проблемою - це приготування іжі. Довго довелося звикати до того, що тут дуже багато зовсім інших продуктів і мало звичної нам їжі. Ми з чоловіком відразу ж поїхали шукати магазини з нашою продукцією, купували все, що змогли знайти (гречку 500 грам - 5 євро, шпроти- 4 євро, кільку - 2.5 євро, згущене молоко - 4 євро).

У магазинах є тільки червона і біла риба, а хочеться іншого. Нещодавно знайшли магазин, де продають скумбрію, яку привозять з Норвегії. Багато людей самі їздять туди на рибалку і забивають холодильники свіжою рибою. Ми найчастіше їздимо за рибою в Таллінн. Там величезний асортимент і ціни в половину дешевше.

Звичайно, намагаюся переходити на фінські продукти, вже є багато улюблених. Фіни не дуже сильно заморочуються з цим, більше віддають перевагу швидкій їжі, яку можна заправити або підігріти в духовці. Вони дуже часто ходять до ресторану, вдень lounas -10 євро і їж скільки можеш, ввечері вже повна вартість, на двох можна добре поїсти від 30 євро і вище.

Недалеко від нас є китайський ресторанчик, куди ми часто ходимо у свята або коли не хочеться готувати. Там великий вибір страв для любителів гострої їжі, або за 30 євро можна замовити великий сет суші і взяти додому, де тебе в подарунок покладуть ще щось смачненьке.

Фінляндія дотримується державної монополії на продаж алкогольних напоїв. Алкоголь можна купити тільки в спеціальних магазинах. Вони працюють до 18:00, іноді до 20:00, у неділю та святкові дні закриті. Громадянам, яким немає 18-ти або які прийшли в нетверезому вигляді - взагалі нічого не продадуть. Пляшку горілки можна купити від 20 євро, вино від 10 євро.

Про місцевих жителів

Можу сказати, що фіни дуже працьовитий народ. Суворий клімат, ліси, болота, каміння - все сприяло для того. щоб бути сильним і витривалим. Також вони люблять полювання і риболовлю, у багатьох є свої дачні будиночки в глухому лісі, куди вони приїжджають влітку, щоб піти в сауну і відпочити біля озера. Місцеві великі патріоти - з ранніх років знають гімн Фінляндії, в магазинах воліють купувати тільки свою продукцію.

У Фінляндії дві державні мови - фінська і шведська, а також дуже багато хто знає англійську, що допомагає знайти з ними спільну мову. Також вони дуже екстремальні люди, любителі гострих відчуттів. Добре грають в хокей, дуже розвинені зимові види спорту.

По приїзду мене здивувало, що всі тут дуже повільні, час ніби зупинився. У кожного свій щоденник, який розписаний всіма справами. Вони завжди знають, що далі робити і завжди пунктуальні. Фін краще приїде на 10 хвилин раніше, але ніколи не запізниться.

Висновок

Не можу не згадати, що в Фінляндії живе справжній Дід Мороз (по фін. Joulupukki). Він дійсно живе в Лапландії, де у нього є свій офіс і пошта, які працюють цілий рік. У нього навіть є свій паспорт, де написано що він народився "давним-давно". На вулицях північних міст часто можна зустріти оленя, який гуляє по вулицях. Ще можна побачити Північне сяйво, іноді воно буває навіть в Гельсінкі.

Хоч і Фінляндія дуже холодна, зима триває майже шість місяців, а літа практично немає, я дуже сильно її полюбила. Фіни привітні і допомагають інтегруватися в їх суспільство.

Я живу в маленькому містечку, але активно беру участь в культурному житті міста. Я перебуваю в асоціації, в якій є хор. Ми часто беремо участь на ярмарках, де продаємо смачну їжу і у свята співаємо на площах, різних організаціях і будинках для літніх фінські пісні. Це допомагає ще більше познайомитися з фінами та їх культурою. Буває, що дуже нудьгуємо по дому і рідним. Не виключено, що можемо і повернутися назад в Україну.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Сирський прокоментував чутки про ймовірний наступ окупантів на Харків

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:40

Україна не можна ігнорувати будь-яку інформацію про підготовку ворога до наступальних дій, у тому числі і ці оцінювання західними ЗМІ щодо нової загрози наступу на Харків. Про це заявив Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, передають Патріоти Украї...

У Британії розгорівся ядерний скандал через витік важливої інформації, - Financial Times

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:29

Британське Агентство з ядерного регулювання (ONR) подало до суду на оператора атомного комплексу Sellafield Ltd через виявлені порушення у сфері IT. Йдеться про небезпечний ядерний об'єкт, де зберігаються найбільші у світі запаси плутонію. Про це пише ...