Вибори на Донбасі й тиск Парижа та Берліна: "Може, Європа і нагинає Україну, але поки що не нагнула. Ми стали говорити європейцям "ні", хоча раніше не наважувались", - Фесенко

"Ми зрозуміли: не можна бути іграшкою в чужих руках, треба жорстко відстоювати свої інтереси", - заявив політолог.

Володимир Фесенко. Фото:thekievtimes.ua

За останні півроку українська дипломатія "стала жорсткою, наростила м'язи" і навчилася говорити "ні" європейським політикам, з якими веде переговори з врегулювання військового конфлікту. Таку думку в коментарі сайту Гордон висловив український політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, інформують Патріоти України.

"Розмови про те, що Європа "нагинає" Україну у виконанні Мінських угод, я чую вже два роки. Може, Європа і нагинає Україну, але поки що не нагнула. Більш того, за останні півроку позиція української дипломатії стала жорсткішою, ми стали говорити європейцям "ні", хоча ще в минулому році на таке не наважувалися. Ми зрозуміли: не можна бути іграшкою в чужих руках, треба жорстко відстоювати свої інтереси", - заявив Фесенко.

Політичний аналітик зазначив, що візит в Україну глав МЗС Франції і Німеччини Жана-Марка Еро і Франка-Вальтера Штайнмаєра з вимогою прийняти закони про так званий особливий статус Донбасу, а також про вибори на цій території - ніщо інше, як спроба конкретних європейських політиків вирішити "свій інтерес".

"Європа - це дуже різні політики, а не тільки Еро і Штайнмаєр. У глав МЗС Франції і Німеччини взагалі свій політичний інтерес, вони хочуть швидше закрити українське питання і подати це як власний успіх: ось, мовляв, які ми класні миротворці, можемо на Нобелівську премію миру претендувати.

У 2017 році у Франції будуть вибори президента, в Німеччині - у Бундестаг, саме тому Еро і Штайнмаєр поспішають, хочуть використовувати закриття українського питання як аргумент власної політичної спроможності. Це їх інтерес, але у нас свій.

За моєю інформацією , і Порошенко, і українські парламентарії дали зрозуміти главам МЗС Франції і Німеччини: ваш сценарій не працездатний. Крім того, найвпливовіший європейський політик Ангела Меркель нещодавно сказала: "Переговорів про Україну без України не буде", - підкреслив Фесенко.

Політолог переконаний, що більше ніяких односторонніх поступок з боку України у виконанні Мінських угод не буде.

"Справа не тільки в тому, що Україна наростила дипломатичні м'язи. По-перше, ми тепер діємо більш реалістично, накопичили важкий досвід, переконалися, що не завжди наші західні партнери виконують взяті на себе гарантії, наприклад, за Будапештським меморандумом.

Так що ніяких односторонніх поступок з боку України у виконанні Мінських угод більше не буде. По-друге, обидві сторони конфлікту - Україна і Росія - бачать, що зараз перехідна ситуація. 8 листопада в США пройдуть вибори, в січні 2017 року там новий президент. Тоді навіщо поспішати в підписанні якихось угод, раптом ситуація зміниться?" - пояснив Фесенко.

Глава Центру прикладних політичних досліджень наполягає, що альтернативи Мінським угоди поки немає, і що "іноді треба вибирати менше зло".

"Йде складна дипломатична війна, будь-яка помилка буде мати серйозні наслідки. Прості українці не розрізняють нюансів, але мене дивують політики, журналісти, експерти, які виступають за відмову від Мінських угод. Але саме це вигідно в першу чергу Росії.

Не виходити з мінських переговорів, використовувати весь дипломатичний інструментарій, але при цьому не йти ні на які принципові поступки, які суперечать інтересам України, - це зараз найоптимальніша, на мій погляд, політична лінія. Одностороння відмова від Мінських угод нічого не принесе Україні, крім проблем.

Це тут же використають Кремль і проросійські політики в Європі, щоб вимагати зняття санкцій з Росії. Пропозиція відмовитися від Мінських угод - емоційно дуже красива, але що далі, які наслідки? Іноді треба вибирати менше зло. Сьогодні це продовження переговорів в рамках "Мінська", нехай і без конкретних результатів. Але краще переговори, ніж війна", - підсумував Фесенко.

Як відомо, 14 вересня з офіційним робочим візитом в Україну приїхали глава МЗС Франції Жан-Марк Еро і глава МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр. Європейські дипломати зустрілися з президентом України, прем'єр-міністром і народними депутатами, а також відвідали Слов'янськ і Краматорськ.

Під час зустрічі з прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом Еро заявив, що Верховна Рада України повинна розглянути і прийняти закони про так званий особливий статус Донбасу ( "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей"), а також про вибори на цій території.

Проведення виборів на Донбасі передбачено Мінськими угодами. Однак їх проведенню повинно передувати повне припинення вогню, відведення техніки, а також звільнення заручників і відновлення контролю над лінією державного кордону. Жодна з цих вимог не виконана, наголосила українська сторона закордонним головам МЗС.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

На цьому тижні ми могли спостерігати одну з найкрасивіших пожеж у ворога, - Тарас Загородній

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:30

"Фраза-мем «Мені подобається, як воно горить», за останній рік для українців набула нового змісту. Дивишся ранком відео з Росії – і справді подобається, і дійсно красиво горить!" - пише політолог та економіст Тарас Загородній на своїй сторінці у соцмер...

"Переносить войну на территорию России стратегически правильно и и идеологически необходимо", - Ян Валетов

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:15

"Переносить войну на территорию России стратегически правильно и и идеологически необходимо. Хотели этого нам? Делали? Откушайте, недорогие соседи! Не обессудьте! Пять-шесть российских европейских областей - это несколько миллионов человек, к которым в...