Вирок Грибу - своєрідне попередження і Україні, і безпосередньо Лукашенку, - Портников

Засудженням українського політв'язня Павла Гриба Москва демонструє, що російські спецслужби можуть безкарно і безпроблемно діяти на території Білорусі.
Віталій Портников. Фото: соцмережі.

Засудження у РФ на шість років українського політв'язня Павла Гриба є попередженням не тільки для українців, але й для президента Білорусі Олександра Лукашенка. Таку думку висловив 22 березня політичний оглядач Віталій Портников, передають Патріоти України.

"Ситуація з Грибом є для Кремля важливою з кількох причин. Перше – продемонструвати, що російські спецслужби можуть абсолютно безкарно і безпроблемно діяти на території сусідньої Білорусі. Це своєрідне попередження і Україні, і безпосередньо Лукашенку", – написав він.

За словами оглядача, питання не в тому, чи брали участь у затриманні Гриба білоруси, а в тому, щоб "продемонструвати, що на території Республіки Білорусь діє така ж атмосфера безпеки для українських громадян, як і в самій Російській Федерації".

"Це тим більш важливо з огляду на те, що Білорусь нещодавно скасувала візовий режим для країн – членів Євросоюзу, а в самій Україні є ілюзія, що в Білорусі інша ситуація для українських громадян, ніж у Росії. Затримання Гриба на білоруській території фактично спростовує всі ці ілюзії", – зазначив Портников.

Другою причиною важливості для Кремля ситуації з Грибом оглядач назвав боротьбу з "тероризмом". "Кремль демонструє, що російські спецслужби пильно стежать за так званою терористичною небезпекою, навіть якщо вона не стосується території самої Росії, навіть якщо людина, яка вважається росіянами терористом, не перетнула державний кордон РФ", – вважає Портников.

Він підкреслив, що "Гриб є частиною великої картини, яку пишуть олією в Москві для того, щоб довести терористичні зазіхання українських громадян, Української держави". "Справа Гриба – це окремий мазок фарби у цій великій картині. Додайте сюди справи [політв'язнів Олега] Сенцова, [Олександра] Кольченка, [Володимира] Балуха, [військовополонених] українських моряків. Усі вони об'єднуються в один простий доказ Кремля – "Ми можемо робити все, що хочемо, причому не тільки на території Росії, але і на території Білорусі, у нейтральних водах Чорного моря тощо". Це щоденне затвердження права сили", – заявив Портников.

Джерело: Апостроф
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Повернувся з України "у відпустку": У Крокус Сіті Холі вбили полковника ГРУ

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:00

Полковник ГРУ Тимур Мясников, який нещодавно повернувся з війни Росії проти України, помер від поранень, отриманих внаслідок стрілянини у підмосковному концертному залі Крокус Сіті Хол. Про це повідомляє видання "Медиазона", передають Патріоти України....

Польща пробила дно! Ракеті РФ дозволили поцілити в Україну. Нова заява сусідів просто здивувала, - Снєгирьов

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:15

Варшава заявила, що 24 березня сталося порушення повітряного простору Польщі однією з ракет, запущених Росією. За даними польських військових, об’єкт увійшов у польський простір поблизу Осердова (Люблінське воєводство) і пробув там 39 секунд. Це вже не...