"З "Газпромом" не просто можна судитися. У нього можна вигравати", - Портников

На Новий рік ми більше не будемо чекати чергової змови в московській штаб-квартирі «Газпрому», а будемо відкорковувати шампанське і не думати про путінські «гаманці».
"Газпром" програв Україні. Ілюстрація: Сегодня.

"Протягом багатьох років головною української новиною напередодні Нового року було очікування підписання чергового контракту з «Газпромом». Домовимося чи все-таки не вийде? Чим нас будуть шантажувати цього разу? Якою частиною суверенітету доведеться пожертвувати за російську ціну? Так було за Кучми, Ющенка, Януковича. І тільки зараз виявилося – з «Газпромом» не просто можна судитися. У нього можна вигравати", - пише оглядач Віталій Портников у статті для "Радіо Свобода", передають Патріоти України, та продовжує:

"Претензії до угоди, яку досягли тодішні прем’єр-міністри України і Росії Юлія Тимошенко і Володимир Путін, пред’являлися буквально із хвилини її підписання. Політична складова цього документа особливо і не ховалася: навіть знижка на ціну газу надавалася саме до президентських виборів 2010 року. До тих виборів, які Юлія Тимошенко мала намір виграти – і програла Віктору Януковичу.

І, тим не менш, це був перший легальний документ про постачання російського газу в Україну. Без бартеру. Без Фірташа. Без різноманітних схем із залученням туркменського газу або суміші сировини з країн Центральної Азії. Я не пишу – чесний і вигідний. Але – легальний. Це був документ, з текстом якого можна було йти в арбітраж.

Що зробив Янукович після перемоги на виборах? Підписав заради знижки на газ принизливі Харківські угоди і посадив Тимошенко. Так, ще була імітація міжнародного судового процесу, який українська сторона демонстративно програла. Тому що команда Януковича знала – у «господарів» не можна вигравати, на те вони і господарі. Я на довгі роки запам’ятав путінський «жарт», який всі ми почули під час зустрічі російського президента з українською урядовою делегацією.

Шукаючи місце для українського енергетичного віце-прем’єра Юрія Бойка, Путін тоді сказав «я вже й не знаю з якої ви сторони». Але, звичайно, так можна було сказати аж ніяк не тільки про Бойка. Ми взагалі не знали, з якої вони сторони – Янукович, Азаров та інші. Хоча що значить – не знали? Знали. З російської. З боку «Газпрому», додатком до якого вони зробили «Нафтогаз». І тільки після їхньої втечі і зміни влади підтвердилося очевидне: з контрактом можна і потрібно йти до арбітражу, як це вже робили до нас інші клієнти «Газпрому». Можна і потрібно у «Газпрому» вигравати.

Саме тому на Новий рік ми більше не будемо чекати чергової змови в московській штаб-квартирі «Газпрому», а будемо відкорковувати шампанське і не думати про путінські «гаманці». «Газпром» програв".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Над Кримом виють сирени та лунають вибухи в різних кутках окупованого півострова

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:32

У тимчасово окупованому Криму вранці 19 квітня було чути вибухи. Про це повідомляє Telegram-канал Кримський вітер.

"Скоро корабли будут уничтожаться здесь": Партизани розвідали військово-морську базу РФ у Новоросійську

п’ятниця, 19 квітень 2024, 13:17

Партизанський рух "Атеш" провів розвідку військово-морської бази Чорноморського флоту Росії в Новоросійську. Туди РФ перемістила більшість своїх суден з Криму. Про це пише "Атеш" у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти України. "Під час розвідки б...