Загадкова ріплянка: На Закарпатті провели гучне свято на честь страви, відомої із часів опришків

Ця страва - неповторне творіння саме колочавських кухарок, яке не скуштуєш і в сусідньому селі.

Гості фестивалю наминають ріплянку. Фото: zak.depo.uaУ червні закарпатська Колочава приймає гостей на кулінарному фестивалі ріплянки, повідомляють Патріоти України.

Може колись так і станеться, що 15 червня оголосять міжнародним днем ріплянки. Ну, добре, не міжнародний, а вже всеукраїнським - точно, і таким, щоб з розмахом - і для шлунку, і для серця, для душі і для розуму. Саме 15 червня 2013-го року у легендарній, цікавій та оповитій легендами про опришків закарпатській Колочаві заснували унікальний в Україні фестиваль – "Колочавська ріплянка".

Із давніх часів у цих краях "ріпою" називають картоплю, яка на високогірній Міжгірщині за популярністю не поступається хлібу. Та що там не поступається - навіть десь трішки і попереду. Гуцули кажуть, що ріпа - то "хліб, який не до млина, а до горщика".

Ріплянка була відома місцевим жителям ще два з половиною століття тому. Суворі гірські умови життя сформували головну страву місцевих жителів і зберегли її донині – ріплянку. Тут гостя майже в кожній хаті обов'язково почастують цією стравою. Її беруть із собою в далеку дорогу. Жителі Колочави готують ріплянку щонайменше двічі на тиждень. Звісно ж, кожна газдинька готує її по-особливому, не так, як інші. Хай як нескромно прозвучить, але про ріплянку можна сказати навіть так: це неповторне творіння колочавських кухарок, яких не скуштуєш і в сусідньому селі. Рецепти страви – не просто інгредієнти, це невід'ємні складові історії селища, вони не сьогодні створені і не запозичені з Інтернету, їх пам'ятають і передають із діда-прадіда. Скільки господинь, стільки і рецептів. У кожної - свій секрет. І не факт, що його розкриватимуть кожному бажаючому.

На перший погляд, нічого особливого: розварена на пюре картопля та кукурудзяне борошно. Але ж у Колочаві готують їх, як ніде інде, з особливим смаком, по-колочавськи. Варять ріплянку на повільному вогні у чавунній каструлі, часто помішуючи особливою дерев'яною палкою - токаняником. Як ріпа зварилась, не зливаючи воду, додають 300 грамів кукурудзяного борошна і трохи манки, перед тим замочені у теплій воді. Далі витовкти все це до стану однорідної маси, утримуючи каструлю на невеликому вогні. Додати трохи масла та хвилин 15 відстояти ріпу під кришкою.

За цей час приготувати мачанку: нарізане кубиками сальце підсмажити, у гарячі шкварки додати трохи молока, сметани і кілька яєць. У мачанку можна додавати бринзу, фріґу на шкварках (розігрітий сир), яєчню, м'ясо, сметану, гриби, вурду.. Добре вимішану ріплянку перехилити на тацю. Сформувати ложкою кульки — бумбульки. Для багатьох здасться дивним, але колочавці їдять ріплянку руками, втоплюючи бумбульки у мачанку. Страва надзвичайно смачна, корисна та ситна. Фестиваль ріплянки розгортається на території скансену "Старе село" - таке ж унікальне місце, як і вся Колочава. На гостей фестивалю чекають майстер-класи з приготування цієї страви та інших закарпатських наїдків і сиру. Участь у фестивалі беруть не лише господині з Колочави, а й з інших навколишніх сіл Тереблянської долини: Синевир, Негровець, Вільшани, Руська Мокра, Німецька Мокра та Міжгір'я. Вони пропонують свою кулінарну та гастрономічну продукцію, притаманну лише їхньому селу. Та все ж основною стравою фестивалю є і буде ріплянка у всіх її різновидах, бо вона – королева.

Крім того, туристів розважають театралізованими дійствами про Закарпаття та багату історію гірської Колочави. Якщо вже про картоплю по-гуцульськи, то одним рядком можна згадати ще один фестиваль, який проводять на Рахівщині, у селі у Лазещині - "Гуцульська ріпа". Тут теж частують ріпою: і смаженою, і пареною, і вареною, і товченою, і меленою. Різноманітні страви пропонують з ріпи-картоплі – у вигляді палюшків, тертих пляцків (дерунів), вареників, адже гуцули вигадливі і зможуть здивувати великим вибором страв з картоплі. Бараболя, боришка, бурка, ганда бурка, мандибурка, ріпа – це все гуцульські назви "другого хліба".

Джерело: Depo.ua
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Втікачів розшукують: На Луганщині російські дезертири розстріляли командира військової поліції і втекли - соцмережі

субота, 7 червень 2025, 15:31

У Луганській області російські дезертири влаштували бунт, розстрілявши командира та ще двох його підлеглих, передають Патріоти України. Як повідомляє NEXTA Live, інцидент відбувся неподалік населеного пункту Нижня Дуванка. За попередніми даними, кілька...

Джерела розповіли, що Трамп робитиме зі своєю червоною Tesla після сварки з Маском

субота, 7 червень 2025, 13:57

Президент США Дональд Трамп розмірковує над продажем електрокара Tesla на тлі сварки із засновником цієї електромобільної компанії Ілоном Маском. Про це 6 червня повідомив канал CBS News із посиланням на високопоставленого представника його адміністрац...