Захід знову захворів на "мюнхенський синдром", - Портников

Коли черговий західний політик починає говорити, що наша країна повинна проводити ефективні реформи, бо ризикує втратити підтримку, він здається шизофреніком. У демократії, у реформах, у боротьбі з корупцією повинні бути зацікавлені самі українці.

Віталій Портников. Фото: QHA.

"Виправдовувати небажання ефективно підтримувати Україну проти агресії РФ і обумовлювати можливість згорнути таку підтримку повільними темпами українських реформ - це боягузтво, жадібність і дурість", - пише оглядач Віталій Портников у статті для espreso.tv, передають Патріоти України, та продовжує:

"Британські міністри змагаються у жорстких заявах після отруєння колишнього офіцера російської розвідки Сергія Скрипаля та його дочки в центрі Лондона. У Лондоні обіцяють відповідні дії і притягнення винних до відповідальності. Але у Москві ці слова британських політиків можуть викликати хіба що сміх.

Після вбивства іншого колишнього російського розвідника Олександра Литвиненка ніяких жорстких дій у відповідь, які могли б налякати Кремль, так і не було. Безпосередній вбивця Литвиненка Андрій Луговий зробив блискучу політичну кар'єру, став депутатом Державної Думи Росії, був нагороджений новими орденами.

Чому той, хто вчинив новий напад в Лондоні, не повинен бути натхненним цим прикладом? Чому російський президент Володимир Путін не повинен вважати, що і новий злочин зійде йому з рук? Кожного разу коли Росія переходить чергову "червону лінію" у своїх відносинах із Заходом - в Україні, Сирії або в прямо в центрі британської столиці - завжди знаходяться ті, хто нагадує, що не можна загострювати відносини з Москвою, не можна злити Путіна, не можна ухвалювати рішення, які б'ють по інтересах західних економік або по кишені пересічних росіян, не можна забувати, що Росія - ядерна держава, не можна те, не можна це...

І тому - навіть коли скоюється злочин в Лондоні і його жертвами виявляються десятки випадкових свідків, жителів Великої Британіі, ми не бачимо ніякої політичної волі до дій. А бачимо волю до заяв і очевидну надію, що розслідування буде довгим і до його закінчення всі забудуть, коли і чому воно починалося. Ну приблизно як в історії з Литвиненком.

Щось схоже відбувається і в ситуації з Україною. Коли черговий західний політик починає говорити, що наша країна повинна проводити ефективні реформи, бо ризикує втратити підтримку, мені він здається шизофреніком. У демократії, у реформах, у боротьбі з корупцією повинні бути зацікавлені самі українці. А Захід повинен бути зацікавлений в підтримці країни, кордони якої порушені агресором.

Тому що якщо цю країну не підтримати і її територіальну цілісність не відновити - завтра безпосередня небезпека загрожуватиме вже самому Заходу. І напад в Лондоні - гарне підтвердження цьому твердженню.

Тому не потрібно виправдовувати небажання ефективно підтримувати Україну і можливість згорнути таку підтримку повільними темпами українських реформ. Це просто боягузтво, жадібність і дурість - якими б благородними словами не прикривалися ті, хто пов'язує протистояння Росії і "втому" від України.

Хочу нагадати кілька простих фактів. Польща, за яку в 1939 році заступилися демократичні Великобританія і Франція, демократичною країною тоді не була. Латвія, Литва та Естонія, незалежність яких багато країн Заходу визнавали і після окупації Радянським Союзом в 1940 році, демократичними країнами не були. Ефіопія, окупація якої привела до виключення Італії з Ліги Націй, демократичною державою не була ані до, ані після окупації. Кувейт, який був окупований Іраком, був далекий від демократії.

Але цивілізований світ захищав в першу чергу право і власну безпеку. До 1939 року він перехворів "мюнхенським синдромом", ганебною і наївною вірою в те, що можна запобігти війні компромісами з агресором. А зараз, схоже, захворів знову".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

До Криму залишилося 60 км. Росіяни тікають без бою – нічим відбиватися - Снєгирьов

п’ятниця, 19 квітень 2024, 3:25

Західні ЗМі повідомляють про критичну ситуацію на фронті, колишній командувач об'єднаних сил Великої Британії пророкує Україна поразку вже у цьому році. Але ситуація на фронті дещо інша. І повідомляють про це саме росіяни. Мова йдеться про серйозний ус...

У рейтингу найвпливовіших людей 2024 року журналу Time опинився голова офісу президента Андрій Єрмак - Бутусов

п’ятниця, 19 квітень 2024, 2:35

Сам президент Володимир Зеленський у рейтинг Time не потрапив, і ми розуміємо чому - Зеленський давно вже не є самостійним керівником, замість нього більшість політичних та кадрових рішень в Україні давно вже ухвалює Єрмак. . За «політичну діяльність...