Збереження коаліції може призвести до бунту Саакашвілі, - Портніков

Весь процес навколо переформатування чи створення нової коаліції обмежиться виключно перестановками в чинному кабінеті, вважає політолог.

Міхеїл Саакашвілі. Ілюстрація:ukr-online.com

Якщо Радикальна партія дійсно не виходила з парламентської коаліції, то створення нової більшості не знадобиться і відхід "Самопомочі" і "Батьківщини" не позначиться серйозно на роботі Верховної Ради. Про це у своїй колонці для сайту Newsru.ua написав політолог і журналіст Віталій Портніков, інформують Патріоти України.

Але в такому випадку, вважає політолог, коаліції доведеться зіткнутися з потужною опозицією в парламенті і поза його стінами, зокрема, у вигляді сили голови Одеської обласної державної адміністрації Міхеїла Саакашвілі.

"Обдуреними себе будуть почувати і "Батьківщина", і "Самопоміч", і частина депутатів від БПП. Та й сама залежність тільки від радикалів може виявитися непростим тягарем і для Порошенка, і для Яценюка.

Але, з іншого боку, все це було б так, якби ми говорили про класичні партії, а не про лідерські проекти. Рано чи пізно і Тимошенко (лідер "Батьківщини", - Редю), і Садовий (лідер "Самопомочі", - Ред.) переконаються, що найближчим часом виборів не буде - а інтереси при цьому доведеться реалізовувати з цим урядом, цим парламентом і цим президентом. і тоді серед тих, що пішли в опозицію, фракцій може початися змагання вже не за те, хто перший вийде, а за те, хто перший увійде", - зауважив Портніков.

У той же час, він зазначає, що коли радикали залишали коаліцію, нікого не цікавили формальності, адже коаліція і так зберігала очевидну більшість.

"Віце-прем'єр від радикалів покинув уряд - на відміну, між іншим, від міністрів від "Самопомочі" і "Батьківщини". І тільки зараз виявляється, що головне - це не відкликання міністра, а подача усіма депутатами відповідних заяв і оголошення про це головуючим на засіданні. Якщо цього не сталося - то і розпаду коаліції теж немає. Коаліція зберігає більшість", - зазначив Портніков.

Політолог упевнений, що скоріше за все, весь процес навколо коаліції обмежиться виключно перестановками в чинному кабінеті.

"Це може влаштувати не тільки Ляшка і Яценюка. Це в першу чергу в інтересах Президента, який прекрасно розуміє, що переформування коаліції може призвести до бунту дисидентів в його власній фракції - ті її депутати, що вже сьогодні заточені на дострокові вибори під прапором Міхеїла Саакашвілі, зроблять все можливе, щоб нової коаліції не було.

А старій вони перешкодити не зможуть ніяк. Так що збереження коаліції і переформатування уряду може стати логічною відповіддю президента на дзвінок віце-президента США, який закликав його до єдності", - упевнений Портніков.

Нагадаємо, віце-спікер Верховної Ради Андрій Парубій запевнив, що коаліція "існує", незважаючи на вихід двох фракцій.

Відповідно до законів України, якщо протягом 30 днів після розпаду коаліції нардепи не створять нової, президент України має право розпустити Раду і призначити дострокові парламентські вибори. Формально, тридцятиденний термін закінчується 19 березня, за 4 дні до виходу нардепів на роботу в сесійний зал.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росія використовує останнє вікно можливостей, поки зброя США не прибула в Україну, - західні аналітики

четвер, 2 травень 2024, 20:16

Росія зараз активізує всю свою міць, щоб максимально використати вікно можливостей, що залишилося, і домогтися будь-яких успіхів на фронті, поки нова зброя від США для України ще не прибула на поле бою, зазначають Патріоти України. Як пише The Hill, ро...

"Националисты "Азова" процитировали Путина": Росіяни вигадали фейк про банер у Харкові (фото)

четвер, 2 травень 2024, 19:41

Російські окупанти поширюють фейк про те, що нібито 3-тя окрема штурмова бригада "Азов" використала на своєму банері цитату, яка майже повторює висловлювання Путіна. Вони стверджують, що банер розміщений у метро Харкова. Про це пише Харківський антикор...