"Знищенням конвою ООН Путін таки зміг знайти ту соломинку, яка переламає хребет верблюду "глибокого занепокоєння" Заходу", - блогер

Сирійський вузол остаточно закриває від Росії можливості порозуміння із Заходом, вважає експерт

Сирія. Фото: www.panorama.am

Блогер Богдан Буткевич вважає, що санкції проти РФ будуть посилені, але не через Україну. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на "Тиждень".

"Чимало експертів знову заговорили останнім часом, що невдовзі, щонайбільше, в січні-лютому, з РФ знімуть-таки основні санкції, введені за війну на Донбасі. Каюся, автор цих рядків донедавна вважав так само. Однак події другої половини вересня впевнили - санкції не просто залишаться в силі, вони навіть будуть посилені. Однак не через Україну.

Отже, мабуть, нікому не треба доводити, що країни ЄС абсолютно не палали й не палають бажанням продовжувати санкції проти Росії. Адже Європа втрачає від цього чималі кошти. І в країнах-лідерах ЄС - Німеччині, Франції, та й і в інших, менш успішних, чимало бізнесу було зав'язано на Москву. Не кажучи вже про стійкий стереотип про те, що є Росія, а що таке Україна - то до пуття незрозуміло. Плюс чимало європейців вважають, що це США вигідно з РФ воювати, а їм треба дружити та торгувати. Й найголовніше - шалена втома як європейських еліт, так і обивателів від війни в Україні. На тлі того, що після виборів в багатьох європейських столицях до влади можуть прийти чи відверто проросійські, чи просто не проукраїнські сили, то слід визнати, що приводів для оптимізму в плані продовження санкцій в України не так вже й багато.

Й події останнім часом так складалися, що європейці та навіть американці вустами Джо Байдена чітко давали зрозуміти - домовляйтеся вже нарешті з Кремлем. Бо навіть якщо не домовитесь, соррі, але санкції ми таки знімемо, бо гроші важливіші. Візит же до України міністрів іноземних справ країн-членів "нормандського формату", Вальтера Штайнмаера та Жана-Марка Еро, взагалі навіював тугу. Не тільки тому, що це - соціалісти з відповідними проросійськими поглядами. Просто не те, що "нас зливають", але щось досить близьке до цього.

Однак останні події передовсім в Сирії докорінно змінили ситуацію. Кремль, заведений в пастку війною, в якій виграти малими силами не вийде, а на більше Росія просто не здатна, вирішив покращити свою стратегічно програшну ситуацію там. Й почав масовані бомбардування мирних кварталів в Алеппо, яке так і не можуть взяти асадівські війська, не дивлячись на допомогу "ихтамнетов", палестинських "хезболлістів" та іранських коммандос. Власне, нічого нового - саме цим Кремль займається в Сирії вже рік. Однак якщо раніше бомбардували в основному невеликі поселення в пустелі, та ще й в супроводі брехні в стилі "ми воюємо тільки проти ІДІЛ", то тепер мова йде про друге місто Сирії за розмірами та населенням. Де згаданої Ісламської держави ніколи не було. І до якого, до того ж, прикута увага всього світу. Плюс, не дивлячись на красиві ролики для власної біомаси, ніякої високоточної зброї у РФ нема. Й російські літаки по старинці скидають на місто фугасні бомби та касетно-фосфорні боєприпаси. Які вже вбили кілька сот дітей за тиждень активних бомбардувань. Про що криком кричить вся світова преса.

Але найбільша халепа, в яку втрапила РФ - це навіть не вбивства мирного населення, а те, що російські літаки рознесли на кавалки гуманітарний конвой ООН біля того-таки Алеппо. І зробили це так, що жодних сумнівів та питань з приводу того, хто це зробив - нема. І світова спільнота реагує відповідним чином - заголовками в стилі "Путін - вбивця дітей, якому місце в Гаазі", загрозами перервати будь-яке співробітництво. Насправді, звірства Москви настільки наочні, що навіть Європа заворушилася і пригрозила новими (!) санкціями. На додаток до вже існуючих.

Але сирійський вузол остаточно закриває від Росії можливості порозуміння із Заходом. Адже на відміну від Донбасу, який з самого початку світова спільнота не дуже-то й хотіла помічати, в Сирії відслідковується, фіксується й одразу видається в прямий ефір кожен факт російських злочинів. А якщо ще згадати про справу по Боїнгу MH-17, яка набагато повільніше, ніж цього б хотілося нам, в Україні, але продовжує накочуватися на Кремль як сніговий ком, то перспектива відміна санкцій стає зовсім примарною.

Сумно визнавати, але коли російсько-терористичні війська на Донбасі обстрілювали з "Градів" та "Смерчів" Краматорськ, Волноваху чи Маріуполь, або перетворювали на руїни Дебальцеве, то це мало цікавило світ. Не тому що він цинічний, а тому, що це - просто далеко. Та й ситуація тоді, в 2014-2015 роках, була зовсім іншою. Тоді більшість європейських передовсім еліт вірили, що Росія - й надалі переговороздатний партнер, який просто виборює більш вигідні умови контрактів. Тим більше, за рахунок своєї "природної зони інтересів".

Але російські звірства в Сирії останніх місяців остаточно впевнили навіть європейців в одному. Ні, не в тому, що треба різко підтримати Україну чи вважати її повноправним членом "європейської родини народів". Аж ніяк. Вони впевнили decision-мейкерів з Берліна, Парижа та Рима, не кажучи вже про Лондон та Вашингтон, що Путін - втратив берега. Тобто, перестав бути надійним партнером в бізнесі. А це - найгірше, що може статися.

Бо демократичні цінності якраз і створені для того, щоб всі могли робити більш-менш рівноправний бізнес. А якщо з'являється хтось, хто як слон у посудній лавці починає ворушитися та ламати все навколо - то цього слона одразу не викинуть. Просто спочатку підріжуть сухожилля, потім вуха, потім хвіст, а потім витягнуть тушу з лавки. Здається, знищенням конвою ООН Путін таки зміг знайти ту соломинку, яка переламає хребет верблюду "глибокого занепокоєння" Заходу", - пише блогер.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

РФ нещадно б'є по Харкову й Одесі, тому що для Кремля харків'яни й одесити – це "зрадники", - Леонід Невзлін

п’ятниця, 3 травень 2024, 0:00

"Постійні терористичні удари російських військ по українських містах – це частина стратегії, яку у Кремлі називають "створенням санітарної зони". Насправді це стратегія вигнання українців з тих територій, претензію на які Путін оголосив ще у своїй "кри...

Вічний Мамин День

четвер, 2 травень 2024, 23:56

Сокровенне. Вступ до великого ювілейного торжества: перша партія гостей фотографується на пам'ять... Зверніть увагу: ще одна партія людей, яке ось-ось сяде ювілейного столу...(Перепрошую, друзі, ніяк не можу розвернути по горизонталі цю свытлину). . Юв...