Золота акція. Як Меджліс може зіграти на проросійських настроях, - Казарін

Київ повинен подумати серйозніше щодо просування у світі ідеї національно-територіальної автономії кримськотатарського народу на анексованому півострові з допомогою спільного з Заходом тиску на Кремль.

Ілюстрація:http://ua.krymr.com/

Енергоблокада Криму стала причиною запеклих суперечок у Фейсбуці. Головна лінія протистояння – суперечки про інструментальність вимкнення Криму. Про це пише у рубриці "Погляд" видання Крим.Реалії оглядач Павло Казарін, інформують Патріоти України,

Одні говорять про те, що саме Росія несе відповідальність за півострів і немає сенсу полегшувати їй його утримання. Інші заперечують, що думка кримчан може ще зіграти свою роль у майбутньому, а тому треба підтримувати лояльність.

Є ще й третя група: ті, хто підтримує енергоблокаду, спираючись не на раціональні доводи, а лише на емоційні: наприклад, для них значущим є мотив помсти і реваншу за приниження часів «кримської весни». Але цю думку аналізувати безглуздо, тож залишимо їх за дужками.

Так от. Якщо спрощувати, то логіка перших впирається у зв'язку: чим дорожчий Крим для Москви – тим швидше він повернеться в Україну. Логіка других складніша: чим менше грошей у Кремля – тим нижча стійкість режиму. Обвалення режиму може повернути Кремль за стіл переговорів щодо кримської теми.

Але сама блокада Криму – не такі вже й великі витрати для Москви. А ось те, чи мають значення настрої кримчан у разі готовності Кремля сісти за стіл переговорів, – це питання.

Тому що питання статусу Криму розв'язуватиме не лише Київ, а, в першу чергу, Захід. А специфіка Заходу полягає в тому, що він схиблений на ідеї суспільного консенсусу.

Особливість ситуації в тому, що вона відкриває вікно можливостей для кримськотатарського Меджлісу. У питанні продавлювання в Києві ідеї створення національно-територіальної автономії.

Тому що сьогодні Київ навряд чи може розраховувати на лояльність усіх жителів півострова. Якщо йдеться про чинний формат кримської автономії, то, з точки зору того ж Заходу, голос кожного кримчанина однаковою мірою здатний визначати приналежність і статус півострова. І в цій ситуації позиції Києва виявляються слабкими.

А створення національно-територіальної автономії дозволить Києву говорити про те, що в першу чергу важливі настрої серед кримських татар. Про те, що саме їхня думка має бути почута в першу чергу. І що питання повернення півострова безпосередньо пов'язане з необхідністю захисту народу, який визнаний в Україні корінним.

Специфіка ситуації в тому, що Росії досить складно приватизувати подібну стратегію. Тому що будь-яка ідея створення кримськотатарської національно-територіальної автономії в Криму під егідою Москви вступає в протиріччя з самою міфологією «кримської весни».

Більше того, на півострові сьогодні існують два міфи – «російський» і «кримськотатарський». І вони багато в чому антагоністичні один відносно іншого.

Зрештою, поява «російського міфу» про Крим стала можливою завдяки ослабленню «кримськотатарського».

Більше того, до складу «російського міфу» входить ще й радянський концепт про Велику Вітчизняну війну, який досі перебуває у конфронтації з історією про депортацію кримських татар.

Якщо для всіх народів колишнього СРСР у рамках «радянського» підходу обрана формула «народ-переможець на тлі окремих колабораціоністів», то для кримських татар у все тому ж «радянському» підході до історії війни вона перевернута: «народ-колабораціоніст на тлі окремих героїв».

Для Росії створити на півострові кримськотатарську національно-територіальну автономію – це не просто посадити Ремзі Ільясова в крісло Сергія Аксьонова.

Це, зокрема, дезавуювати концепт «сакральної Корсуні» і «русcкого міра», що повертає собі свою «колиску». Виходить, що тоді не «#крымнаш», а «#крымих».

Продати таку ідею буде складно не тільки проросійським кримчанам. Продати таку ідею Кремль не зможе самому собі.

А тому такий інструмент для боротьби за статус півострова є тільки у Києва. Тільки в нього є можливість «приватизувати» кримських татар і використовувати цю тезу як відповідь на запитання «чому Крим має не просто перестати бути російським, але й повернутися в Україну».

А у кримськотатарського Меджлісу, відповідно, є вікно можливостей для того, щоб «продавати» ідею національно-територіальної автономії українській владі.

Подібний метод, зрозуміло, не гарантує результату. Більше того, ключі від переговорної кімнати щодо «кримського» питання сьогодні є лише у Москви.

Але чисто інструментально, в тому випадку, якщо Київ, нарешті, вирішить виробити свою позицію щодо півострова, не варто дивуватись, якщо ця позиція виглядатиме так, як описано вище.

І ще. Перш ніж коментувати, згадайте про те, що ми зараз обговорюємо не емоції, а технології.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 7 травня. Дівчата збиралися у найстаршої подруги і ворожили на суджених і долю

вівторок, 7 травень 2024, 7:05

Православна церква України 7 травня за новим стилем вшановує пам'ять преподобного Іоанна Зедазнійського та його учнів. За старим стилем сьогодні вшановують мучеників Саву Стратилата та Євсевія. 7 травня українці присвячували посіву овочів та зернових к...

Противник активно впроваджує нові системи організації та нанесення вогневого ураження в ході ведення бойових дій, - Костянтин Машовець

вівторок, 7 травень 2024, 5:58

1. Дані по рівню падінню експорту озброєння та військової техніки (ОВТ) та оборонних послуг з ри-фи... . Представники державної російської компанії "Рособоронэкспорт" підготували для нинішнього міністра оборони ри-фи пана шойгИ, "озабоченного" криміна...