​ Непередбачуваний долар: експерти розповіли про перспективи валюти в 2016 році

Прогнози фахівців дуже відрізняються.

Долари. Фото: obzor24.in.ua

За оцінками Національного банку України, в 2016 році один долар обійдеться в 24,1 гривні на початку року, і в 24,4 гривні - в кінці. Експерти вважають, що різкого стрибка національної валюти не буде, проте не виключають ймовірності коливання курсу національної валюти в межах 24-30 гривень за долар. На їхню думку, стабільність гривні залежить від співпраці українського уряду з Міжнародним валютним фондом, а також цін на сталь і руду на міжнародних ринках, передають Патріоти України, посилаючись на Нескучные новости.

Експерти стверджують, що на даний момент спостерігається девальвація гривні, проте серйозних ударів для валюти найближчим часом не буде. Міністерство фінансів заклало в бюджет курс на рівні 24,1-24,4 гривень за долар. Раніше цей прогнозний курс був розрахований МВФ. НБУ також вважає такий прогноз реалістичним.

Незважаючи на це, екс-міністр економіки Віктор Суслов переконаний, що цього року курс долара досягне 30 гривень. Девальвація буде відбуватися поступово за умови, якщо не виникне непередбачена ситуація, як, наприклад, зрив програми співпраці з МВФ.

У Goldman Sachs також припускають, що курс національної валюти досягне 30 гривень за долар. За словами керівника аналітичного відділу Concorde Capital Олександра Паращія, крім співпраці з міжнародними кредиторами, на курс гривні також впливають ціни на сталь і руду на міжнародних біржах.

"Ті ціни, які зараз утворилися, - вони, на жаль, не дозволяють нашим компаніям, задіяним у виробництві руди і сталі, працювати з прибутком. Що це означає? Що якщо так станеться, що ціни далі будуть падати, деяким компаніям доведеться зупинитися. Як би там не було, сталь і руда все-таки є важливим джерелом валютної виручки в країні", - зазначив експерт.

Паращій вважає, що до кінця року курс національної валюти по відношенню до долара досягне 26 гривень. Однак при цьому експерт не виключає, що більш позитивний прогноз НБУ і Кабінету міністрів (24,4 гривні за долар до кінця року) також може виявитися вірним.

Основним чинником інфляції (зростання цін), як показали 2015 і 2016 роки, була девальвація гривні, розповідають у Concorde Capital. "У нас дуже багато імпортних товарів у споживчому кошику. Відповідно, якщо долар дорожчає, то всі продукти, прив'язані до долара, теж дорожчають", - підкреслив Паращій.

За прогнозами експертів, у наступному році інфляція буде на рівні 12-20%. Проте, якщо, наприклад, припиниться співпраця України з МВФ, гривня, як зазначив Суслов, переживе чергове падіння і може досягти позначки в 40 гривень за долар. Економісти впевнені, що одразу після цього відбудеться стрибок цін. Однак за умови стабільної ситуації, як зазначив Паращій, інфляція на рівні 12% (цей показник закладений в Державний бюджет-2016) за рік - реальний показник.

Щоб уникнути дефіциту: Фінляндія хоче побудувати завод з виробництва тротилу

неділя, 5 травень 2024, 15:05

Уряд Фінляндії має намір якнайшвидше побудувати на своїй території завод із виробництва тротилу, аби надолужити дефіцит боєприпасів після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, та просить допомоги в НАТО. Про це повідомляють Патріоти України з по...

Процес запущено: Кредитори України втрачають терпіння і хочуть добитися виплат відсотків за боргом, - WSJ

неділя, 5 травень 2024, 9:56

Компанії BlackRock та Pimco сформували комітет та найняли юристів для ведення переговорів з Україною. Вони прагнуть отримати до 500 млн доларів річних у вигляді відсоткових платежів. Про це пише видання "Обозреватель" з посиланням на The Wall Street Jo...