А как же Путин, а как же скрепы?: Бігство російських грошей до Швейцарії різко прискорилось

Другим за популярністю напрямком втечі капіталу залишається Латвія.

Відтік грошей. Фото: Estonian.Company

Швейцарія залишається улюбленою країною російських еліт для зберігання грошей, випливає зі статистики "Центробанк РФ" з грошових переказів. Так, в III кварталі поточного року російські громадяни вивели в Швейцарію $ 837 млн, а за 9 місяців обсяги втечі капіталу досягли $ 3,762 млрд, що в 1,4 рази перевищує показник за аналогічний період минулого року, передає Finanz. Про це повідомляють Патріоти України.

На Швейцарію припадає близько 16% всіх грошових переказів фізосіб в далеке зарубіжжя, що склали $ 6,2 млрд в III кварталі і $ 18,5 млрд з початку року. Другим за популярністю напрямком втечі капіталу залишається Латвія: в липень-вересні туди з Росії спливло $ 519 млн, з початку року - $ 1,5 млрд.

У порівнянні з минулим роком обсяги грошових переказів практично не змінилися, незважаючи на те, що влада Латвії різко посилила правила відкриття рахунків для клієнтів з колишнього СРСР, на яких, за даними місцевого регулятора (Комісії з ринків фінансів і капіталу) припадає 53% всіх депозитів.

Латвія стала головною «пральнею» для російських багатіїв після банківської кризи на Кіпрі в 2013 році, тепер же клієнтам рекомендують переводити гроші в США, Монако і Сінгапур, заявив Forbes керуючий директор Arbat Capital Олексій Голубович. Монако залишається популярною юрисдикцією для найбільш забезпечених росіян: за звітний квартал туди «втекло» лише $ 163 млн, але середня сума переказу склала $ 199 тис. Це в 5 разів більше, ніж на одну транзакцію росіяни виводять до Швейцарії.

Виведення коштів на Кіпр склав $ 628 млн за III кварталу проти $ 787 млн раніше. Майже на третину - до $ 1,3 млрд за січень-вересень - збільшився обсяг грошових переказів в Китай. Втім, на відміну від інших країн, майже третина таких операцій здійснюють не громадяни РФ.

Раніше Банк Росії оприлюднив дані, згідно з якими чистий відтік капіталу з країни за січень-листопад поточного року впав в 3,4 рази і склав $ 16,1 млрд. Як пізніше прогнозувала голова ЦБ Ельвіра Набіулліна, чистий вивіз капіталу з Росії в поточному році складе близько $ 17 млрд. За підсумками 2015 року чистий вивіз капіталу приватним сектором склав $ 56,9 млрд євро проти $ 153 млрд в 2014 році.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...