Багато їдять, багато палять: Мінфін України хоче підвищити акциз на сигарети

У міністерстві заявили, що запровадження даного механізму зменшить продаж сигарет по занижених цінах, який наразі трапляється в Україні і покращить здорову конкуренцію для всіх гравців на ринку.

Ілюстрація:pogliad.ua

Міністерство фінансів оприлюднило законопроект "Про внесення змін до статті 221 Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування тютюнових виробів". Текст законопроекту опубліковано для публічного обговорення на сайті міністерства, зазначають Патріоти України з посиланням на Економічну правду.

Повідомляється, що законодавча ініціатива була розроблена робочою групою при Мінфіні із запровадження фіскального механізму заборони реалізації сигарет нижче суми податків та собівартості.

Законопроект розроблено з метою наближення законодавства України до законодавства ЄС щодо ставок акцизів на тютюнові вироби та створення рівних умов для всіх представників тютюнової галузі.

Зокрема, проект передбачає застосування коефіцієнту 1,4 до мінімального акцизного податкового зобов`язання з тютюнових виробів у разі встановлення цін нижчих за 1,65 від такого зобов`язання.

"Запровадження даного механізму зменшить продаж сигарет по занижених цінах, який наразі трапляється в Україні. Також це покращить здорову конкуренцію для всіх гравців на ринку. Окрім того, Україна виконує свої зобов'язання в рамках Угоди про асоціацію з ЄС, зокрема, щодо запровадження мінімального акцизного навантаження на тютюнові вироби", - пояснили в Мінфіні очікуваний ефект від запровадження норм, що пропонуються.

Слід нагадати, що вартість пачки сигарет в Україні зросте на 4-5 гривень у 2018 році в результаті зростання акцизів на 29,7%.

Вжитими правками до Податкового кодексу передбачається поступове - до 2025 року - підвищення специфічної ставки акцизного податку на тютюнові вироби та мінімального акцизного зобов'язання, а саме: в 2018 році - на 29,7%, в наступні роки - на 20% до рівня, еквівалентного 90 євро за 1 тис. шт.

В Україні хочуть запровадити нове маркування товарів у магазинах та в рекламі: Що зміниться

субота, 20 квітень 2024, 12:29

В Україні запропонували маркувати продукцію брендів, які досі не вийшли з російського ринку. У разі, якщо до законодавства внесуть відповідні зміни, маркування таких товарів стане обов'язковим не лише на прилавках магазинів, а й у рекламі, передають П...

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...