Банківська криза, зростання інфляції, погіршення сервісу: “В РФ залишиться лише декілька банків” – російські експерти

У Росії відбувається одержавлення банківського сектора.

Ілюстрація:Replyua

У Росії, в результаті необдуманої політики кремлівських господарів і під дією санкцій Заходу, не просто назріває, а вже семимильними кроками розвивається криза банківського сектора. Про це пише Росбалт, передають Патріоти України.

Держава, по суті, націоналізує банківський сектор. Це призведе до зниження якості фінансових послуг та зростання інфляції, прогонозують експерти. Розплачуватися за політику влади, як завжди, доведеться рядовим росіянам.

Повідомлення про те, що черговий комерційний банк не зміг впоратися з виниклими проблемами і позбувся ліцензії, з'являються все частіше. Тільки за 2016 рік Центробанк припинив діяльність дев'яносто семи кредитних організацій. Всього ж за останні неповних п'ять років ліцензії були відкликані у трьохсот сорока трьох банків, і сьогодні їх залишилося вже менше шестисот - але ж десять років тому ця цифра була майже в два рази більшою.

Деякі "хворі" банки змогли уникнути процедури банкрутства, пішовши "під крило" інших організацій. При цьому раніше сам ЦБ не займався оздоровленням проблемних учасників ринку. Але коли під загрозою ліквідації в кінці літа виявився банк "Відкриття", названий одним із системоутворюючих, було вирішено рятувати його за новим сценарієм - через Фонд консолідації банківського сектора, сформований за рахунок коштів регулятора. Не встигла вщухнути буря, викликана цією новиною, як стало відомо, що про аналогічну допомогу попросив "Бінбанк" - ще одна велика комерційна кредитна організація.

Глава Центробанку Ельвіра Набіулліна стверджує, що всі дії її відомства спрямовані на "оздоровлення банківського сектора, позбавлення від слабких гравців". Однак деякі спостерігачі називають те, що відбувається "зачисткою" і відзначають, що все більше банків переходять під контроль держави. Варто додати, що подібна політика вже обійшлася бюджету в солідну суму - тільки за 2013-2015 роки на ці цілі було витрачено 3,4 трлн рублів.

"У Росії відбувається одержавлення банківського сектора. І якщо ця тенденція збережеться, то в кінцевому підсумку на ринку банківських послуг залишиться кілька держбанків: ощадкаса для населення, банк для зовнішньої торгівлі і кілька галузевих банків. Конкуренція буде знищена", - вважає Максим Осадчий, начальник аналітичного управління банку БКФ.

"А якщо боротьба за клієнта відсутня і є тільки два-три банки, що розділили між собою ринок, то споживачеві будуть диктуватися ті умови, які вони вважають вигідними для себе" - робить він невтішний для росіян висновок.

Дуров заявив, що Telegram заблокує деякі канали виключно для користувачів з України

середа, 24 квітень 2024, 23:02

Telegram отримав від Apple повідомлення з вимогою заблокувати певні канали для користувачів з України. Команда месенджера погодилася їх виконати, передають Патріоти України. Засновник Telegram Павло Дуров нагадав, що пропонував обмежити російські та ук...

Хотів зняти 250 євро, але щось пішло не так: Український держбанк знімає з клієнтів плату за подвійну конвертацію при знятті готівки

середа, 24 квітень 2024, 21:52

Державний Sense bank став об'єктом критики через неправомірну конвертацію коштів при знятті готівки за кордоном через банкомат. Банк пояснив процес проведення операцій в іншій валюті та запропонував клієнтові розглянути можливість користування валютним...