"Бюджет-2016": Що чекає українців в наступному році

Пенсійний фонд отримає більше грошей, але підвищаться податки та акциз на міцне спиртне, пиво та тютюнові вироби.

Бюджет України. Фото: www.macro.ua.

Відповідно до проекту Державного бюджету на 2016 рік, який поступив у Верховну Раду, і компромісного проекту Податкового кодексу від Міністерства фінансів, зарплати і пенсії піднімуть українцям на 12%, на лікування військових виділять понад 1 млрд грн, але паралельно підвищать акцизи на сигарети і алкоголь. Основні робочі макропоказники в нинішньому проекті Держбюджету в порівнянні з минулими не змінилися, лише трохи збільшені доходи і витрати, передають Патріоти України з посиланням на Сегодня.

У скарбницю Мінфін планує зібрати 601,43 млрд. грн (було 598,21), а витратити - 674,08 млрд. (було 673,97). Також в 2016-му прогнозують інфляцію на рівні 12%, курс долара - 24,1 грн і зростання ВВП на 2%. Також з 1 травня та 1 грудня планують підвищити мінімальні зарплати і пенсії, хоча раніше їх піднімали ще й з 1 січня. Військовий податок з усіх зарплат в 1,5% наступного року теж залишиться.

Бюджет-2016 народні депутати планують приймати в пакеті з новим Податковим кодексом. Він хоч і знизить навантаження на роботодавців (ЄСВ з зарплат зменшиться з 41% до 20%) і зменшить податок на доходи незаможних (ті, хто заробляють менше трьох мінзарплат або 4134 грн, не платитимуть податки з 0,5 мінімальної зарплати), але підніме податок для інших: з них візьмуть не 15% від заробітку, а 18%. Доведеться економити і любителям шкідливих звичок: за варіантом реформи від Мінфіну, акциз на міцне спиртне і пиво зросте вдвічі (півлітра горілки подорожчають з 55 до 70 грн, а пляшка пива - з 8 до 10 грн), а на тютюн - в 1,5 рази (пачка сигарет подорожчає з середніх 15 до 18 грн).

Одночасно з цим різко зросла підтримка Пенсійного фонду: скорочення ставки ЄСВ вдвічі відразу ж уріже надходження, і недобір доведеться перекривати за рахунок держбюджету. Однак зниження ЄСВ може дозволити вивести частину зарплат з "тіні", що збільшить відрахування до Фонду.


Гривня оновила антирекорд до долара США: Нацбанк підтягнув офіційний курс до біржевого

п’ятниця, 19 квітень 2024, 6:56

За підсумками торгів на міжбанку Нацбанк встановив офіційний курс гривні до долара на п'ятницю, 19 квітня, на рівні 39,6037 грн/$. Це новий історичний мінімум, попередній було зафіксовано на початку цього тижня на рівні 39,5737 грн/$. . Водночас курс...

В Україні можуть різко змінити розмір пенсій: Стало відомо, чого чекати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 5:58

В Україні - найнижчий пенсійний вік в Європі. Це єдина перевага нашої пенсійної системи, яка частково пояснює і її проблеми. Зараз на пенсії у середньому українець може отримувати менше ніж 30% від своєї зарплати. Це критично низький показник, передают...