Чекаємо дешевшого бензину: В Україні виготовлятимуть власне пальне (відео)

​Улітку із Азербайджаном була укладена домовленість про прямі поставки чорного золота.

Ілюстрація:Еспресо.TV

У лютому нафтогін, що з'єднує Одесу та Кременчук, який до цього кілька років стояв і був збитковий, планують знову запустити. Таким чином Україна нарешті зможе скористатися відносно дешевими цінами на нафту. Улітку із Азербайджаном була укладена домовленість про прямі поставки чорного золота, а перероблюватимуть його саме у нас. Про це йдеться у сюжеті ТСН, інформують Патріоти України.

Перша партія Азербайджанської нафти прийшла в Україну ще в грудні. Однак через українські закони на завод вона поїде залізницею у цистернах. Аби нафтогони не псувалися - їх заповнюють нафтою. На маршруті від Одеси до Кременчука була російська Юралс.

Переробляти чи замінювати її азербайджанською за законом не можна, тому довелося шукати вихід. Нафту нині перевозять у цистернах потягами в іншу ділянку нафтогону поблизу Бродів. Це дорого, але швидко окупиться, бо зростуть прибутки від транзиту нафти територією України.

У той же час, українські підприємства виробляли навіть менше, ніж могли, бо не вистачало української нафти. "Імпортери нафтопродуктів захопили ринок і продовжують на ньому домінувати. До 70% - це імпортні нафтопродукти. Коли високі ціни на нафту – заробляють переважно видобувники. Коли ціни на нафту падають – навпаки покращується економіка переробної галузі", - зазначив співголова "Фонду енергетичних стратегій" Дмитро Марунич.

Зазначається, що переробка наповнить бюджет, адже це податки та робочі місця. Окрім того, не забариться і ефект для автомобілістів. "Збільшення виробництва нафтопродуктів призведе до їх відносно здешевлення. Це перше. Друге – зменшення витрат на бензин", - заявив заступник голови правління ПАТ "УКРТАТНАФТА" Віктор Бабіченко.

Також буде ефект для екології через меншу кількість викидів. І не остання річ – патріотизм, адже чимало бензину, що привозять в Україну - із російської нафти. Тобто, агресор на українцях зароблятиме менше.

Шалено злетить? МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

четвер, 18 квітень 2024, 9:48

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...