Через квоти ЄС Україна в сільськогосподарському секторі зазнала значних втрат - The New York Times

Квоти на безмитне ввезення товарів виявилися вкрай низькими - при тому, що на продукцію сільськогосподарського сектора припадає 40% українського експорту.

Ілюстрація:nk.org.ua

Хоча лідери ЄС були раді вітати поворот України на Захід, сільськогосподарському сектору економіки країни це вигод не принесло. З початку економічної інтеграції Києва з Євросоюзом пройшов вже майже рік, і він став дуже непростим для українського сільського господарства. Про це пише Ендрю Крамер у виданні The New York Times, інформують Патріоти України.

Величезний збиток цьому сектору української економіки завдають квоти на поставки продукції, що встановлюються Євросоюзом. За рядом економічних і політичних причин після розпаду СРСР чи не єдиною по-справжньому успішною галуззю в Україні виявилося птахівництво, йдеться в статті. Як приклад видання наводить успіх компанії "Авангард", яка щорічно виробляла мільярди яєць, причому за значно нижчою собівартістю, ніж конкуренти з Польщі та Німеччини.

Однак коли угода про зону вільної торгівлі України з Євросоюзом вступила в силу, виявилося, що, хоча лідери ЄС були раді вітати поворот України на Захід, сільськогосподарському сектору економіки країни це вигод не принесло. "Європа могла б відкрити свої кордони набагато ширше", - цитує видання главу Київської школи економіки Тимофія Милованова.

Квоти на безмитне ввезення товарів виявилися вкрай низькими - при тому, що на продукцію сільськогосподарського сектора припадає 40% українського експорту. Наприклад, річна квота на ввезення меду в ЄС була обрана за півтора місяці, а яєць дозволили ввозити настільки мало, що один "Авангард" може вичерпати квоту, експортуючи всього лише 1,5% від обсягу свого щорічного виробництва - і це не кажучи про інші компанії.

Крім того, що двері в Європу так і не відкрилися, Україна зіпсувала і відносини з Росією, що також боляче вдарило по аграрному сектору країни, підкреслює автор статті. В галузі почалася криза - той же "Авангард" втратив майже 7,5 мільйонів курей і сім ферм.

Але біда не приходить одна - в зв'язку з ситуацією на Близькому Сході поставки в цей регіон практично припинилися, хоча ще в 2013 українські виробники ввозили 800 мільйонів яєць тільки в Ірак.

Проблеми лише поглиблюються, говорить голова ради директорів "Авангарду" Олег Бахматюк. "Нам потрібні інвестиції, - наводить його слова New York Times. - Ми втрачаємо наші експортні ринки. Як аграрна країна ми тільки деградуємо".

Обрання Дональда Трампа президентом США викликало питання про те, чи буде Америка і далі підтримувати Україну. У самій Європі угоди про асоціацію з Україною теж сприймають неоднозначно - про це, наприклад, свідчить результат референдуму в Нідерландах, що відбувся навесні 2016 року. В цілому, перспективи процесу Євроасоціації виглядають вкрай туманними, підводить підсумок автор статті.

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...