Через російсько-турецький конфлікт Україна може вирішити принципове енергетичне для себе питання, - Коболєв

Очільник "Нафтогазу" поділився своїми міркуваннями щодо енергетичної незалежності України, зокрема про диверсифікацію джерел постачання зрідженого газу.

Андрій Коболєв. Фото:gazeta.dt.ua

Голова національної акціонерної компанії "Нафтогаз" Андрій Коболєв розповів про проблеми в переговорах з Туреччиною щодо пропуску танкерів із зрідженим газом через Босфор. Про це пише Радіо Свобода, повідомляють Патріоти України.

"Ми чудово розуміємо, що дана боязнь є більше політичною, ніж реальною, - наприклад, з точки зору безпеки або екології. По-перше, танкер через Босфор фізично може пройти.

По-друге, через Босфор ходять танкери з аміаком, які представляють набагато більшу загрозу для навколишнього середовища і людей, що живуть в Стамбулі. Але, можливо, у світлі останніх подій ця тенденція зміниться ", - розповів Коболєв.

Він також зазначив, що зараз Україна розробляє інший проект, який може бути вигіднішим, ніж доставка скрапленого газу по Босфору.

"Побудувати трубопровід, який з'єднає термінал в Польщі з Україною. Він як дасть доступ до скрапленого газу, так і збільшить обсяг поставок газу з Європи в Україну, і, можливо, буде підключений прибалтійський термінал. Ось цей проект більш реалістичний, з точки зору того , що ми не вирішуємо проблему Босфору", - зазначив Коболєв.

Глава "Нафтогазу" зазначив, що наявність одного терміналу зрідженого газу в Україні - це було б набагато дешевше, швидше і, очевидно, економічно доцільніше.

"З іншого боку, треба порівнювати "апельсини з апельсинами", бо трубопровід до Польщі з'єднував би нас не тільки з одним терміналом, але ще як мінімум з двома джерелами газу - наприклад, ми б скоротили шлях до того ж норвезького газу в бік України . Так що це проект більш глобальний і має інші плюси", - зазначив Коболєв.

Після атаки дронів СБУ: Російський НПЗ у Краснодарському краї призупинив роботу

субота, 27 квітень 2024, 19:02

Російський нафтопереробний завод у Словʼянську-на-Кубані (Краснодарський край), який 27 квітня атакували безпілотники, частково призупинив свою роботу. Про це заявив директор з комплексної безпеки групи компаній Словʼянськ ЕКО Едуард Труднєв, повідомля...

Залишилось кілька днів: Хто з українців зобов'язаний заповнити декларації та доплатити податки

субота, 27 квітень 2024, 17:24

В Україні до 1 травня всі, хто мав додатковий дохід, мають заповнити декларації. Податки із задекларованих активів треба заплатити до 1 серпня, передають Патріоти України. Про це йдеться в роз'ясненні Державної податкової служби. "Подавати декларацію п...