Зруйнувати путінський шантаж: У терміновому порядку Україна знайшла заміну російському газу

За словами голови "Нафтогазу" завдяки нашим польським партнерам ще одна спроба Москви використовувати газ як політичну зброю проти України зазнала невдачі.

Ілюстрація:РБКНАК "Нафтогаз України" і польська нафтогазова компанія "PGNiG" підписали контракт про термінові постачання газу. Про це повідомила прес-служба "PGNiG", зазначають Патріоти України.

Контракт передбачає купівлю Україною понад 60 млн кубометрів. Поставки ресурсу почнуться вже 2 березня через вузол Хермановіце, який з'єднує польську і українську газотранспортні системи.

"Нинішня ситуація навколо поставок газу доводить, що наша увага до диверсифікації поставок була правильним рішенням. Завдяки нашим польським партнерам ще одна спроба Москви використовувати газ як політичну зброю проти України зазнала невдачі", - прокоментував підписання угоди голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв.

Голова правління «PGNiG» Петер Войняк зазначив, що компанія готова збільшити обсяг поставок газу в Україну.

Як відомо, раніше Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги НАК "Нафтогаз України" про компенсації за недопостачання «Газпромом» обсягів газу для транзиту. Після цього російський монополіст вирішив не здійснювати поставки газу «Нафтогазу» з 1 березня і повернув отриману передоплату.

У зв'язку з цим, рішенням РНБО в Україні введено п'ятиденний національний план дій щодо економії газу. Він передбачає переведення генеруючих компаній з газу на мазут, закриття дитсадків, шкіл і вишів, з рекомендацією промисловості економити газ.

Варто нагадати. Напередодні у"Нафтогазі" заявили, що виграні в суді мільярди доларів "Газпрому" витратять на інвестиції в "УкрГазВидобування" задля прискорення нарощування потужностей вітчизняної видобичі і набуття енергонезалежності.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...