Чому Китай не хоче торгувати з Росією, - експерт

РФ не дуже хороший партнер.

Лідери Китаю та Росії Фото: zn.ua

Для початку трохи неприємних фактів, а саме - товарообіг між КНР і РФ в 2015-му році впав на незбагненні 27,8% порівняно з 2014-м і склав 64,5 млрд доларів. При цьому динаміка товарообігу має тенденцію до стабільного падіння, зазначають Патріоти України, посилаючись на Нескучные новости.

Приміром, у листопаді +2014-го загальний показник товарообігу складав 61,3 млрд доларів, а в грудні - 64,5 млрд, внаслідок чого приріст за місяць являє собою жалюгідні 3,2 млрд, що нижче середньомісячного приросту протягом року вдвічі!

У Головному митному управлінні КНР не приховують, що подібні тенденції можуть зберегтися і в 2016-м, що стане причиною обвалу товарообігу ще на 50%! Тобто в цьому році ефект торгівлі між РФ і КНР може скласти від 30 до 40 млрд.

Варто відзначити і явний дисбаланс експортно-імпортних відносин двох країн. Основна стаття доходів російського експорту це нафта, яка впала в ціні, і метали. У свою чергу імпорт КНР, що впав на 34,4%, становлять товари ширвжитку.

Очевидно, що Китай зараз робить акцент на наповненні своїх нафтових запасів, а через низьку покупну спроможності населення РФ, переорієнтувався на країни ЄС і США. Крім того, на сьогоднішній день РФ не є особливо привабливим торговим партнером, адже своїх цілей Пекін домігся, а саме - поставок С-400 і Су-35, а тому, підтримувати на належному рівні співпрацю вже не представляється вигідним.

Кумедно, але свого часу в Росії гучно заявляли про реальні плани наростити товарообіг до 2020 року на рівні 200 млрд. доларів. Навряд чи тепер КНР зацікавлена в таких масштабах, а кремлівська аналітика в черговий раз показала свій формат мильної бульбашки. Одним словом - переграв!

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...