Дерев'яний стане ще більш дерев'яним: Уряд РФ оголосив, що більше не в силах підтримувати рубль

Щодня в валюту буде конвертуватися 3,5 млн рублів - в 685 разів менше, ніж під час червневого раунду інтервенцій.

Рубль впаде ще нижче. Ілюстрація: соцмережі.

Мінфін Росії різко скоротить купівлю валюти на гроші платників податків у зв'язку з відсутністю в бюджеті грошей на ці операції, випливає з повідомлення відомства, опублікованого в середу. Новину передають Патріоти України.

З 7 липня по 4 серпня на придбання доларів на Московській біржі буде виділено лише 74,3 млн рублів. Щодня в валюту буде конвертуватися 3,5 млн рублів - в 685 разів менше, ніж під час червневого раунду інтервенцій.

У поточному місяці позапланові доходи бюджету, які з лютого уряд вкладає в валюту, складуть 11,7 млрд рублів. Однак в червні обсяг таких надходжень виявився меншим, ніж спочатку прогнозувалося, на 11,6 млрд рублів.

В результаті на придбання доларів було кинуто більше грошей, ніж бюджет отримав за фактом. Ця різниця буде врахована в липневих інтервенціях, які скоротяться до рекордного мінімуму. "Низький обсяг додаткових нафтогазових доходів переважно обумовлений зниженням цін на нафту на тлі порівняно стабільного курсу рубля", - пояснює Мінфін: середня ціна бареля Urals на експорт склала 45,65 долара, тоді як в травні було 49,14 долара, а січні-квітні - більше 50.
Ситуацію посилило те, що "фактичний обсяг експорту нафти і нафтопродуктів в червні виявився істотно нижче прогнозних оцінок". Проблема ще й у тому, що валюти для Мінфіну на ринку немає: чистий приплив по поточному рахунку з 22,3 млрд доларів в першому кварталі впав до 2,2 млрд доларів в квітні і 1,6 млрд в травні, запаси вільної валютної ліквідності в банківській системі впали з 11 до 6,5 млрд доларів, каже аналітик Райффайзенбанку Денис Поривай. При цьому в літні місяці через падіння експорту і попиту на валюту для відпусток і конвертації дивідендів платіжний баланс буде дефіцитним - іншими словами, економіка РФ буде втрачати більше валюти, ніж заробляти.
Обсяги скупки валюти урядом на додаткові нафтогазові доходи падають практично кожен місяць. Так, в лютому з нафтою по 55 доларів за барель Мінфін купував валюту на 6,2 млрд рублів в день, в березні-квітні інтервенції впали до 3,2-3,5 млрд рублів в день, в червні - до 2,4 млрд рублів.
За п'ять місяців таких операцій уряд зміг накопичити близько 7,1 млрд доларів, витративши на ці цілі 307 млрд рублів. Операції Мінфіну виглядають як "масштабна державна спекуляція на валютному ринку з метою маніпулювання курсом", говорить начальник операцій на валютному і грошовому ринку Металлінвестбанка Сергій Романчук.
Справа в тому, що бюджет зверстаний з "дірою", яка покривається за рахунок позик і Резервного фонду. При цьому додаткові доходи, які могли б піти на покриття дефіциту, натомість йдуть в долари. В кінці року зібрана на ринку валюта буде зарахована в Резервний фонд, після чого знову продана за рублі, які підуть на покриття дефіциту бюджету 2018 року.
"Купимо зараз, поки долар дешевий, з тим щоб продати потім, коли виросте", - описує принцип Романчук. Причому продавати валюту Мінфін буде Центробанку, а ці операції проходять за рахунок емісії рублів: ЦБ "друкує" суму за курсом і направляє в бюджет, додає він.

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...