Експерти розповіли, навіщо киянам завищили рахунки за тепло

За допомогою завищених платіжок влада хоче покрити величезні збитки через хвилю неплатежів.​

Киян змусили платити за боржників. Фото: Антикор.

У платіжках киян за тепло при перерахунку знаходять безліч помилок. Цифри завищені, і експерти кажуть, що їх накручують для того, щоб перекрити збитки через хвилю неплатежів, повідомляють Патріоти України з посиланням на Вести.

Кількість незадоволених киян з кожним місяцем зростає. Наприклад, офіційна статистика "Київенерго" говорить, що середньорічна кількість заявок на перерахунок квитанцій за тепло і гарячу воду стала більше в кілька разів за останні три роки.

Екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко стверджує, що опалювальний сезон показує, що в багатьох квитанціях постачальники завищували споживання тепла, сподіваючись на те, що з перерахунком звернуться не всі.

"У деяких будинках обсяг спожитих Гкал виріс в два-чотири рази в порівнянні з попереднім опалювальним сезоном. При цьому дійсно холодних днів цієї зими було небагато", - говорить Кучеренко.

В цей же час в Європі тарифи тільки дешевшають.

Директор аналітичного центру Олександр Охріменко сказав про те, що за допомогою завищених платіжок хочуть покрити величезні збитки через хвилю неплатежів.

"Після підвищення цін енергопостачальні компанії накопичили величезні дебіторські заборгованості. Тому, щоб компенсувати збитки, змушені були нараховувати суму, виходячи з так званого розрахункового плану. Тобто, щоб люди, які справно платять, заплатили ще й за тих, хто платити відмовляється", - вважає Охріменко.

До слова, згідно з даними Держстату, в січні 2017 роки кияни не сплатили майже чверть від нарахованих сум за тепло і гарячу воду.

У мерії розповіли, що хоча за перерахунком платежів за тепло звернулося близько 300 тис. сімей, перерахунок провели тільки для кожної шостої. І в тих будинках, де провели перерахунок, економія вийшла істотна.

Енергетичний експерт Марія Яковлєва сказала, що досить часто постачальники тепла грішать тим, що недостатньо нагрівають теплоносій, а за підсумками місяця беруть повну вартість Гкал.

"В середині зими до нас додому прийшла платіжка в розмірі 300 тис. грн. Ми були не згодні з цією цифрою і написали скаргу на перерахунок. В результаті загальбудинковий рахунок знизився до 100 тис. грн", - говорить вона. На її думку, мешканцям з встановленими лічильниками слід частіше перевіряти середньомісячну температуру теплоносія і порівнювати обсяг спожитого тепла з минулими періодами.

У Солом'янському районі жителі висловили впевненість в тому, що постачальник подає завідомо неправдиві рахунки спеціально.

Наприклад, в будинку на вул. Героїв Севастополя з десяток років не працює зворотна циркуляція, яка подає тепло в рушникосушарки (за неї постачальники послуг виставляють додатковий тариф), але, як кажуть мешканці, в останньому місяці вони отримали платіжку з урахуванням цієї сушарки.

"Мабуть, хтось вирішив перевірити нашу реакцію", - говорить мешканка будинку Анна. В результаті мешканці написали скаргу і отримали перерахунок в розмірі 7 грн за квадратний метр.

У той же час в масиві Теремки-2 Голосіївського району жителі не змогли домогтися перерахунку від місцевого приватного постачальника тепла. Він ігнорує їх звернення по кілька місяців.

"Три місяці тому я написав листа з вимогою показати калькуляцію, на підставі якої мені нарахували 4,2 тис. грн за грудень. Замість відповіді, за січень мені прийшла платіжка вже 4,8 тис. грн. Що показово, після установки квартирного лічильника, за лютий нарахували всього 800 гривень. Я принципово не буду платити за тепло, яке не використав і яке мені нарахували "від ліхтаря", - обурюється мешканець будинку Андрій.

Шалено злетить? МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

четвер, 18 квітень 2024, 9:48

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...