"Газпром" "нервно курит": Сланцева революція захоплює сусідні зі США країни

Прибравши з ринку 1,8 млн барелів щоденного видобутку і піднявши ціни до рівнів кінця 2014 року, найбільші експортери нафти спровокували новий і безпрецедентний за масштабами виток сланцевої революції в США.

Нафта росіянам скоро не допоможе? Ілюстрація: соцмережі.

Угода країн ОПЕК і Росії щодо скорочення видобутку нафти, укладена в 2016 році і яка з тих пір тричі продовжувалася, перетворилася для її учасників на капкан, з якого неможливо вибратися, зазначають Патріоти України.

Прибравши з ринку 1,8 млн барелів щоденного видобутку і піднявши ціни до рівнів кінця 2014 року, найбільші експортери нафти спровокували новий і безпрецедентний за масштабами виток сланцевої революції в США. У річному вираженні обсяги нафтовидобутку в Штатах до кінця жовтня зросли на 1,49 млн барелів на добу - втричі швидше, ніж в минулому році, повідомляє ОПЕК в щомісячному огляді про стан ринку.

Нова американська нафта повністю перекрила додатковий попит, що виник за рік. Він складе 1,5 млн барелів на добу, оцінює ОПЕК: це майже на 20% нижче, ніж очікувалося на початку року. Серед розвинених економік попит на нафту зростає лише в США (на 5,5% рік до року); головні споживачі в Європі - включаючи Німеччину, Францію та Італію - скорочують закупівлі, а в цілому по ЄС потреба в нафті збільшилася на рівні похибки - 100 тисяч барелів на день.
Попит на нафту в річному вираженні падає в Мексиці, Канаді, Південній Кореї, Японії, а в Саудівській Аравії - звалився на 14% через масове впровадження енергозберігаючих технологій, перераховує ОПЕК. Головне джерело зростання ринку - країни, що розвиваються у Азії, включаючи Індію і Китай, але і вони будуть закуповувати не так багато, як очікувалося, через зміцнення долара, торгові війни і уповільнення світової економіки, йдеться в доповіді.
Сумарний прогноз світового попиту знижений на 40 тисяч барелів на день в поточному році і 80 тисяч - в наступному. При цьому, з урахуванням країн, які не входять в ОПЕК, загальний видобуток в світі до кінця року зросте на 2,31 млн барелів на добу - в 1,5 рази більше, ніж попит. У 2019 держави поза картелем додадуть на ринок 2,23 млн барелів, тоді як світовій економіці буде потрібно лише 1,29 млн барелів.
«Ситуація на нафтовому ринку все більше нагадує 2014 рік», - констатує директор аналітичного департаменту «Локо-Інвест» Кирило Тремасов. Зростання видобутку в США перевищує зростання світового попиту, і щоб збалансувати ринок ОПЕК доведеться не тільки продовжувати угоду зі скорочення видобутку, а й розширювати її, випливає з розрахунків картелю.
У жовтні ОПЕК збільшила видобуток на 127 тисяч барелів на день - до 32,9 млн барелів на добу. При цьому попит на свою нафту в наступному році організація оцінює в 31,54 млн барелів на день. Іншими словами, без нових зусиль ОПЕК надлишкові поставки складуть 1,4 млн барелів щодня, а дисбаланс на ринку стане рекордним з 2015 року.
Якщо ОПЕК + не зробить кроки для стабілізації ринку, спекулятивні атаки на рубль і ОФЗ будуть посилюватися, каже Тремасов: «Очікування санкцій є серйозним аргументом для такої гри. У 2014 році ситуація довго розвивалася по висхідній, а потім в якийсь момент зірвало стоп-кран, і система перейшла в новий стан».

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...