"Газпром" таємно будує другу гілку "Турецького потоку"

"Газпром" прагне максимально використовувати наявний час і побудувати якомога більше, оскільки Росія не має технологій для глибоководної трубоукладки, необхідних для будівництва "Турецького потоку".

"Газпром" таємно будує другу гілку "Турецького  потоку". Фото: Економічна правда.Російський "Газпром" почав будівництво другої гілки газопроводу "Турецький потік", по якому Росія планує постачати газ в Європу в обхід України. Про це повідомляють "Ведомости" з посиланням на одного з контрагентів підрядника і федерального чиновника, передають Патріоти України.

Відзначається, що на дно Чорного моря вже укладено близько 20-25 км труби. Роботи виконує корабель-трубоукладач Audacia швейцарської компанії Allseas, яка виграла тендер "Газпрому" на прокладку труби під водою.

За даними сайту marinetraffic.com, зараз судно знаходиться кількома кілометрами південніше сел. Малий Утріш. Протягом останньої доби Audacia рухається з постійною середньою швидкістю 01-015 вузла на годину (4-5 км на добу) за маршрутом, де раніше була прокладена перша нитка "Турецького потоку". Це приблизно відповідає заявленій робочій швидкості укладання труби.

Проект "Турецький потік" був анонсований російським керівництвом у грудні 2014 року в якості заміни "Південного потоку", який заблокував ЄС. Газопровід повинен бути прокладений по дну Чорного моря з Росії до узбережжя Туреччини в європейській частині країни. Морська ділянка складе близько 920 км, сухопутна - близько 200 км.

Проект передбачає будівництво двох гілок газопроводу. Одна з них повинна забезпечити потреби в газі Туреччини, по другій газ планується постачати в Європу. На використання "Турецького потоку" для поставок газу в Європу повинен дати згоду ЄС.

Раніше "Газпром" повідомляв про будівництво підводної частини тільки першої нитки "Турецького потоку". Про те, коли почнеться укладання другої нитки трубопроводу, в російському холдингу поки не повідомляли.

На думку директора енергетичного центру бізнес-школи "Сколково" Тетяни Мітрової, форсувати будівництво "Турецького потоку" Росію змушує висока ймовірність прийняття нових санкцій американською владою. За її оцінками, "Газпром" прагне максимально використовувати наявний час і побудувати якомога більше, оскільки Росія не має технологій для глибоководної трубоукладки, необхідних для будівництва "Турецького потоку".

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...