Гроші для підсанкційної недонаддержави: Кремль розпочав грабунок російських олігархів, витурених з Великобританії

Гроші Абрамовича закриють дірку в фінансуванні будівництва магістралі, від якої двічі за останні три роки відмовилися китайські інвестори.

Роман Абрамович. Фото: ВВС.

Важкий рік мільярдера Романа Абрамовича, який в травні не зміг продовжити британську візу, а в вересні програв суд про несплату податків у Франції, закінчився великим рахунком від влади Росії, передають Патріоти України.

Кремль розглядає Evraz, де Абрамович є найбільшим акціонером з часткою 30,5%, в якості джерела грошей на будівництво високошвидкісної магістралі «Москва-Казань». Такий сценарій обговорюється в робочій групі з реалізації інвестпроектів, включених до плану «прискорення» на найближчий 6-річний термін Володимира Путіна, повідомили журналістам два джерела, знайомих з планами влади.
Ініціатор групи - помічник президента Андрій Бєлоусов, ідеолог кремлівського «Держплану» і автор ідеї вилучити у «олігархів» 500 млрд рублів. Гроші Абрамовича, який починав з кооперативу гумових іграшок, а розбагатів на продажу «Сибнефти» «Газпрому», закриють дірку в фінансуванні ВШМ, від якої двічі за останні три роки відмовилися китайські інвестори.
Китаю ВШМ намагалися продати як окремий проект і як частину високошвидкісного «шовкового шляху» до Європи - через Казахстан, Росію, Білорусію і Польщу до Німеччини, але марно.
У червні найбільший залізничний будівельник КНР China Railway Eryuan Engineering Group визнав будівництво за 9,8 (151 млрд доларів) нерентабельним. Щоб окупити магістраль, процентну ставку за залученими кредитами доведеться опустити майже до нуля, випливає з розрахунків китайської компанії: на це піде 27 років, а внутрішня норма прибутковості складе 2,88%.
У 2015-му профінансувати гілку «Москва-Казань» пропонували китайським банкам. Але вони зажадали помітну частку в доходах і держгарантії на випадок фінансової невдачі. Російська сторона відмовилася прийняти такі умови, і проект був заморожений, розповідає аналітик ЦМІ Ощадбанку Василь Носов.
На проект, вартість якого РЖД оцінює в 1,7 трлн рублів, потрібно близько трильйона, або 15,1 млрд доларів. Залишок - 700 млрд - держава готова надати з бюджету. Разом з Абрамовичем, статки якого Forbes оцінює в 10,8 млрд доларів, і його партнерами по Evraz гроші готові дати «Трансмашхолдинг» Андрія Бокарева, а також група «Сінара» Дмитра Пумпянського.
Джерело: РБК.ру

Удари по російських НПЗ мали ефект: Росстат зафіксував обвал виробництва бензину

четвер, 28 березень 2024, 10:30

Після серії ударів по російських нафтопереробних заводах, що паралізували роботу великих підприємств "Роснефти" і "Лукойлу", випуск автомобільного бензину в країні впав на 7,4%. Про це повідомляє The Moscow Times, передають Патріоти України. Згідно з д...

В Україні пенсії перерахують за кілька днів: Кому підвищать на 520 грн

четвер, 28 березень 2024, 8:25

В Україні підвищать частину пенсій з 1 квітня. Максимальний розмір надбавки становитиме 520 грн. Йдеться про пенсіонерів у віці 65 років зі стажем не менш ніж 30 років для жінок та 35 років для чоловіків.Про це йдеться в публікації видання "На пенсії",...