Гроші стрімко тікають із Росії: Рівень інвестицій досяг українського "антирекорду"

Рівень іноземних інвестицій в РФ зараз знаходиться на найнижчому рівні як мінімум за останні 10 років.

Ілюстрація:tyzhden.ua

Приплив прямих іноземних інвестицій в російську економіку в 2015 році різко скоротився. Про це свідчать дані Центрального банку РФ, передають Патріоти України з посиланням на Русскую службу ВВС.

Загальний обсяг прямих інвестицій в російську економіку (близько 140 млн. населення) в минулому році склав 4,8 млрд доларів. Для порівняння - інвестиції в економіку України (близько 42 млн. населення) за той же період склали 3,7 млрд доларів за даними Мінекономіки.

У 2014 році в російську економіку було інвестовано понад 22 млрд доларів, тоді як в 2013 році - понад 69,2 млрд. Рівень іноземних інвестицій зараз знаходиться на найнижчому рівні як мінімум за останні 10 років. Навіть у кризовий 2009 рік в Росію було інвестовано 36,6 млрд доларів.

Прямі іноземні інвестиції є вкладеннями в компанії і банки, які спрямовані на те, що іноземна компанія отримує контроль і бере участь в діяльності підприємства. Вони можуть прийняти різні форми, наприклад, купується частка в уже існуючому підприємстві або створюється новий проект.

Це довгострокові вкладення в економіку з боку компаній, які збираються вести бізнес в країні.

У Росії з року в рік основними країнами-джерелами прямих інвестицій стають різні офшорні зони. Фактично російські компанії, зареєстровані в інших юрисдикціях, інвестують в російську економіку.

У минулому році основними донорами прямих іноземних інвестицій стали Багамські острови (5,2 млрд доларів) і Британські Віргінські острови (2,5 млрд доларів). Кіпр, який традиційно є великим джерелом інвестицій для російської економії, навпаки, вивів 7,1 млрд доларів. Для порівняння - загальний відтік капіталів з України в 2015 становив близько 800 млн. доларів.

Процес запущено: Кредитори України втрачають терпіння і хочуть добитися виплат відсотків за боргом, - WSJ

неділя, 5 травень 2024, 9:56

Компанії BlackRock та Pimco сформували комітет та найняли юристів для ведення переговорів з Україною. Вони прагнуть отримати до 500 млн доларів річних у вигляді відсоткових платежів. Про це пише видання "Обозреватель" з посиланням на The Wall Street Jo...

В Україні будуть призначати пенсію за новими правилами: Що змінили в законі

неділя, 5 травень 2024, 9:14

В Україні ухвалили новий закон, який дозволить зараховувати при розрахунку пенсії стаж, набутий в інших країнах. Зокрема, враховуватиметься страховий стаж, набутий в інших країнах, навіть якщо з цією країною не укладено угоду щодо пенсійного забезпечен...