Гроші, зароблені в "ДНР", депутат Київоблради переводить зі Швейцарії в офшори та ізраїльські банки - ЗМІ (документи)

Існує висока імовірність, що на швейцарських рахунках В'ячеслав Соболєв акумулює кошти, отримані від торгівлі мережі "Обжора" у "Донецькій народній республіці".

Ілюстрація:Антикор

Депутат Київської обласної ради В'ячеслав Соболєв володіє рахунками в швейцарському банку UBS і здійснює з них транзакції на адресу офшорних компаній, а також ізраїльські банки. Про це пишуть "Экономические известия" з посиланням на відповідні виписки та ордери, інформують Патріоти України.

В'ячеслав Соболєв.

У розпорядження редакції потрапили кілька виписок з рахунків Соболєва у швейцарському банку UBS. "У цьому закладі у депутата відкриті рахунки в американських доларах, євро, фунтах стерлінгів та в дірхамах Об'єднаних Арабських Еміратів. Піврічні обороти за рахунками сягають півмільйона доларів США, а суми у $350 тис. він перекладає з рахунку одним запитом бухгалтера зі своїм факсиміле", – сказано в матеріалі.

"Згідно з українським законодавством, на відкриття рахунку за кордоном необхідно мати дозвіл, а на кожну операцію за таким рахунком в рамках тієї чи іншої угоди – індивідуальну ліцензію Національного банку. Відомо, що регулятор вкрай неохоче видає такі ліцензії, а з 15 вересня 2016 року і зовсім припинив цю практику. Таким чином, як мінімум ті транзакції, які Соболєв здійснював вже після цієї дати (на загальну суму близько $200 тис.) – є незаконними. Є також сумніви у наявності ліцензій для інших транзакцій", – зазначає видання.

Джерело, що передало редакції документи, припускає, що на швейцарських рахунках депутат Київоблради акумулює кошти, отримані від торгівлі мережі "Обжора" у "Донецькій народній республіці".

"Одним з непрямих підтверджень цьому є ордер (замовлення) переказу валюти в розмірі $350 тис. від 21 липня 2016 року на компанію Lamedon. Ця компанія з Британських Віргінських островів становить інтерес тим, що у 2012-2013 рр. вона була засновником ТОВ "ТС "Обжора". Нагадаємо, за "офіційною" версією, яку озвучив восени 2015 року під час скандалу на виборах, коли був головою фракції БПП в Раді Юрій Луценко, Соболєв нібито вийшов з прав власності цієї мережі ще у 2007 році", – йдеться в статті.

"Друга велика зачіпка, запит про яку передало у редакцію джерело – це транзакція з рахунку в UBS на рахунок Соболєва в іншому швейцарському банку Julius Baer. Сюди 29 листопада 2016 року депутат Київоблради просив перевести $150 тис. І UBS, судячи по виписці, виконав це прохання", – пишуть журналісти.

Як раз 29 листопада ЗМІ поширили інформацію, згідно з якою СБУ провела обшуки в офісах депутата в Києві. "Саме тому не виключено, що Соболєв будує якісь шляхи для відступу. Наше джерело стверджує, що наступним пунктом призначення став один з ізраїльських банків. Саме на Землю Обітовану депутат вирушив на наступний день після обшуків, про що у соціальних мережах написали активісти, які зустріли його в аеропорту "Бориспіль". Туди ж, за деякими даними, він їздив і під час затримання в Києві Олени Муртазиной – головного бухгалтера "Обжори" і всього бізнесу Соболєва", – йдеться в матеріалі.

До речі, В'ячеслав Соболєв є зятем російського бізнесмена Бориса Шпігеля, чия донька Світлана була першою дружиною співака Миколи Баскова.

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...