Як дають нове життя українським літакам (фото, відео)

Держпідприємство "Завод 410 цивільної авіації" цьогоріч святкує 70-річчя. Тут проводять діагностику, ремонт, техобслуговування та модернізацію літаків і вертольотів.

Друге життя дають машинам заводу "Антонов": Ан-24, Ан-26, Ан-30, Ан-32. Відновлюють двигуни Д-36 для літаків Як-42, Ан-72, Ан-74, - передають Патріоти України з посиланням на Gazeta.ua.

"Плюс нашого підприємства у тому, що у Києві також знаходиться розробник літаків, які ми обслуговуємо — ДП "Антонов", - розповідає Олександр Кіпров, головний конструктор 410-го заводу. - Україна має потужності для створення, серійного складання та обслуговування літаків. Держави з такими можливостями можна перерахувати на пальцях однієї руки".

Основний замовник послуг заводу — Міноборони України. Зараз на заводі ремонтують 5 літаків для військових. Стандартний ремонт літака проводять за 90 днів, якщо з модернізацією — довше.

Літаки на заводі рухаються по ангарах, ніби по конвеєру. У першому, після діагностики, машину повністю розбирають. Зараз тут стоїть французький Airbus A320. Нещодавно завод розпочав сертифікацію обслуговування закордонних літаків, зокрема американських Boeing, канадських Bombardier та інших.

У другому ангарі з корпусу знімають фарбу: "до чистого дюралюмінію", як кажуть фахівці. Після дефектації (пошук пошкоджень, тріщин та ін.) фюзеляж відправляється в ангар ремонту і складання літаків. На перший погляд, він хаотично заповнений машинами, але їх місце залежить від етапу проведених робіт.

"На 410 завод потрапив через любов до авіації, - розповідає збиральник-клепальник Володимир Клименко. - Працюю тут вже 16 років".

Окрім машин для Міноборони завод ремонтує і модернізує літаки для іноземних замовників. У 2017-му році підприємство стало найбільшим експортером міста Київ.

"Завершили великий контракт з модернізації сорока літаків Ан-32 для індійських військово-повітряних сил, - розповідає Олександр Кіпров. - Ремонтуємо літаки для Казахстану, Судану, Перу. Якщо літак отримав пошкодження — наші групи відправляються закордон, аби відновити машину на місці".

Поруч із Ан-26 Повітряних сил України в ангарі ремонтується Ан-32 республіки Бангладеш.

Спільно з заводом "Мотор Січ" фахівці освоїли модернізацію вертольотів Мі-8Т до рівня Мі-8МСБ.

Біля станка поруч із досвідченими робітниками молоді хлопці — студенти-практиканти Вищого професійного училища Національного авіаційного університету. Працюють над встановленням герметизатора на аварійний люк літака Ан-32.

Нині на підприємстві працює більше тисячі співробітників.

"Люди на нашому підприємстві люблять свою роботу, - каже Кіпров. - Особливо, коли здається літак, буває тут і ночуємо. Відпрацювання систем іде безперервно. Літак після виконання капітального ремонту і модернізації стає фактично новим. Ресурс продовжується на 5-7 років".

Підприємство відчуває нестачу кадрів. На сьогодні завод потребує близько 40 працівників робітничих та інженерно-технічних спеціальностей: електромеханік, складальник-клепальник, токар 4-6 розряду, шліфувальник, радіомеханік та інші.

"Ринок праці у Києві радикально відрізняється від загального в Україні, - розповідає директор київського міського центру зайнятості Віктор Білич під час прес-конференції на заводі, 7 травня . - Із майже 11 тисяч зареєстрованих безробітних 87% мають вищу освіту. А потреба роботодавців - 62% шукають робітника".

За словами Віктора Білича, зокрема така ситуація пояснюється низьким рівнем оплати праці робітників: "Попри те, що держава стимулює рівень мінімальних зарплат, у роботодавця не вистачає ресурсів, якщо говорити про прозорі компанії, які сплачують усі податки".

Заступник гендиректора ДП "Завод 410 ЦА" Володимир Хомко запевняє, на підприємстві робиться усе можливе для постійного підвищення заробітних плат: "Сьогодні основне навантаження підприємства складають замовлення Міноборони, а рентабельтність їх невелика. Тому ми постійно у пошуку замовлень по всьому світу".

Керівництво підприємства наголошує на зацікавленості у молодих кадрах, оскільки старіння основних спеціальностей - це проблема усієї авіації. Для молоді тут нещодавно відкрили гуртожиток, залучають значні кошти на соціальну роботу (путівки в табори відпочинку для дітей працівників, тощо).

"Середня зарплата на підприємстві зараз складає більше 10 тисяч гривень, - розповідає Віктор Іванушкін, заступник гендиректора 410 заводу з корпоратизації. - Вона поки не дотягує до середньої по Києву, але робота з підвищення ведеться".

Опублікував: Олег Устименко

Біженці будуть під ковпаком? Україна починає обмін інформацією про рахунки з сотнею країн

четвер, 28 березень 2024, 11:30

У вересні 2024 року між Україною та іншими державами відбудеться перший автоматичний обмін інформацією щодо фінансових рахунків за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart), передають Патріоти України. Його запроваджено після ух...

Удари по російських НПЗ мали ефект: Росстат зафіксував обвал виробництва бензину

четвер, 28 березень 2024, 10:30

Після серії ударів по російських нафтопереробних заводах, що паралізували роботу великих підприємств "Роснефти" і "Лукойлу", випуск автомобільного бензину в країні впав на 7,4%. Про це повідомляє The Moscow Times, передають Патріоти України. Згідно з д...