Які зміни принесе пенсійна реформа в Україні

Скасування податку для працюючих пенсіонерів і новий розрахунок стажу.

Джерело: Ми - Україна

В Україні вже в жовтні 2017 року можуть скасувати "податки" на пенсії і "осучаснити" виплати. Якщо Верховна Рада підтримає проект пенсійної реформи, то діючі пенсіонери стануть багатшими, а формулу розрахунку виплат змінять, передають Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

Восени пенсії перерахують 5,6 млн українців, у результаті чого більше, ніж на 1 тис. грн розбагатіють 1,1 млн пенсіонерів. Надбавку від 900 до 1 тис. грн отримають 487 тис. пенсіонерів, від 700 до 800 грн - 460 тис. Ще 3,5 млн українцям пенсію піднімуть від 50 до 700 грн.

Джерело: Сегодня

Розмір пенсії залежить від середньої зарплати по Україні за три роки, а також стажу і власної заробітної плати. На сьогоднішній день частина пенсіонерів отримують виплати з урахуванням середньої зарплати в 1198 грн, цей показник планують підняти до 3764 грн.

Також буде змінено формулу розрахунку пенсій і підвищений необхідний стаж для виходу на пенсію. Наразі кожен рік стажу при розрахунку пенсії множать на коефіцієнт 1,35, однак цей коефіцієнт планується знизити до 1.

Експерти прогнозують, що в результаті розмір пенсій для тих, хто ще не вийшов на відпочинок, знизиться на 35%.

Крім того, зміняться й вимоги для отримання мінімальної пенсії. У 2018 році для отримання мінімальної пенсії потрібно мати як мінімум 25 років стажу. Щорічно необхідний стаж будуть збільшувати на 12 місяців. Якщо до 2028 року громадянин матиме лише 30 років стажу, то доведеться або купувати відсутній стаж, або працювати до 63 років.

Також в одному із законопроектів про пенсійну реформу пропонувалося ввести накопичувальний рівень вже в 2017 році. Однак у Міністерстві соціальної політики зазначили, що запустити накопичувальний фонд можна лише після ліквідації дефіциту Пенсійного фонду. За словами прем'єра Володимира Гройсмана, ліквідувати дефіцит можна буде в 2024 році.

Крім того, реформа передбачає скасування "податку" в 15% для працюючих пенсіонерів. Якщо "податок" скасують, то з жовтня пенсія зросте для 500 тис. українців.

Джерело: Сегодня

"Вирішується доля війни": Туск закликав польських фермерів зупинити блокаду кордону України

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:48

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск закликав польських фермерів припинити блокування кордону з Україною. Слова Туска після саміту Європейської ради в Брюсселі наводить "Польське радіо", передають Патріоти України. Глава уряду Польщі розповів, що Украї...

Втрачає ринки та валютну виручку: Bloomberg з'ясував, на скільки наразі впав російський експорт дизпалива

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:05

Експорт дизельного пального з Росії впав на 25% через атаки безпілотників на НПЗ, повідомило агентство Bloomberg. . Так, згідно з даними аналітичної компанії Kpler, за 10 днів до 13 квітня експорт російського дизеля становив у середньому 0,74 млн бар...