Якщо Кабмін буде працювати: Тарифи на газ в Україні можуть не підвищувати, - експерти

Якщо Кабмін Гройсмана доведе МВФ, що зможе якщо і не побороти, то хоча б зменшити корупцію на митницях і в податковій системі, то Фонд може погодитися на скасування чергового етапу підвищення цін на газ для населення.

В українців з'явилася цілком реальна можливість уникнути чергового підвищення тарифів на газ. Фото: rbc.ua.

В українців з'явилася цілком реальна можливість уникнути чергового підвищення тарифів на газ. Виконавчий директор Фонду Блейзера в Україні Олег Устенко впевнений, що, якщо Кабмін Гройсмана доведе МВФ, що зможе якщо і не побороти, то хоча б зменшити корупцію на митницях і в податковій системі, то Фонд може погодитися на скасування чергового етапу підвищення цін на газ для населення. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

"Якщо ж цього не відбудеться, то непопулярне рішення, на яке так і не наважився уряд Яценюка - про швидке підвищення тарифів - доведеться приймати новому Кабміну. Адже вже чітко звучали сигнали з Вашингтона щодо тарифів", - підкреслив Олег Устенко.

Він упевнений, що серед трьох напрямків, за якими український уряд веде роботу в рамках програми з МВФ - монетарного, фіскального, інституційних реформ і боротьби з корупцією, тільки в останньому можна показати швидкі і реальні результати. Вони допоможуть забезпечити необхідний фіскальний простір, що дозволяє зменшити видаткову частину бюджету. А це може стати підставою для переговорного процесу по тарифах. Інакше їх зростання не уникнути.

"МВФ може погодитися на поступки, якщо український уряд покаже, де візьме ті гроші, які планувалося отримати від чергового підвищення тарифів. У монетарній сфері вже показувати нічого, фіскальну систему (податки) швидко не змінити, як і не вийде моментально провести дерегуляцію для бізнесу для його виходу з тіні. Так що боротьба з корупцією - найдієвіший інструмент ", - вважає Олег Устенко.

Ще одним запасним козирем в рукаві Гройсмана може стати аргумент здешевлення нафти і газу на світових майданчиках, не виключає економіст Борис Кушнірук. За його розрахунками, зниження цін, що спостерігалося в останній рік і призупинилося в останні два місяці, може знову відновитися після невдалих переговорів у Досі 17 квітня 2016 р з питання заморозки видобутку нафти.

"Ціни на енергоносії вже знижувалися. Після провалу переговорів у Досі тренд падіння цін на нафту, а потім і газ, знову відновиться. Цей факт можна використовувати в переговорах з МВФ. Не виключаю такий варіант, як зниження верхньої межі ціни (7,2 тис . грн. за 1 тис. куб. м), і підвищення нижнього порога (зараз 3, 6 тис. грн.). Я взагалі прихильник відмови від двох тарифів, так як це породжує корупцію і неефективність ", - зазначив UBR.ua Борис Кушнірук .

На думку експерта, подібна пропозиція цілком може бути прийнято МВФ, якщо довести, що нова система не буде збитковою. "Якщо нижній ціновий поріг підняти, то питань з боку Фонду не буде. А для соціально незахищених верств населення можна створити єдину модель надання субсидій. Але таку, яка не призведе до неефективного використання коштів та фінансових махінацій", - підкреслив Борис Кушнірук.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...