Якими будуть податки в 2016 році

Про зміни розкажуть фахівці.

За що платимо? Фото: Лiга.net


Вчора Верховна Рада України проголосувала за проект Податкового кодексу України, відзначають Патріоти України з посиланням на на на ЛІГА.net. У так званий компромісний варіант податкового проекту, опублікований 22 грудня, були внесені додаткові зміни. Економісти проекту "Ціна держави: популярна економіка" розповіли, за якими податковими правилами житиме Україна в 2016 році.

Податкове навантаження на фонд оплати праці знижується, а спрощена система залишається у форматі 2015 року. Зменьшення податкового тягаря на фонд оплати праці відчують громадяни, які платили єдиний соціальний внесок (ЄСВ).

1. Ставка ЄСВ в 2016 році знижена до 22%, скасовані відрахування працівника (зараз роботодавець в середньому платить близько 37%, працівник 3,6%). Верхня межа для нарахування ЄСВ збережена і піднята до 25 мінімальних заробітних плат (34450 грн) (зараз 17 мзп або 23426 грн).

2. Ставка ПДФО на 2016 рік встановлена в розмірі 18% (зараз 15% з зарплат до 12180 грн, і 20% із сум перевищення над 12180 грн). Податкова соціальна пільга залишається незмінною - 50% від мінімальної заробітної плати (689 грн). У порівнянні з 2015 роком майже не змінюється коло платників, які мають право застосовувати цю податкову соціальну пільгу: вона надаватиметься для заробітних плат не вище 1930 грн (для порівняння - попереднім проектом пропонувалося збільшити рівень зарплат для застосування соціальної пільги до 4134 грн). Військовий збір (1,5%) збережений.
Що стосується єдиного податку, то відбулося пом'якшення позиції - в 2016 році спрощена система оподаткування залишена без змін.

1. Юридичним особам зберегли право перебувати на спрощеній системі.

2. Для платників III групи зменшений річний обсяг доходу в 5 млн грн (зараз - до 20 млн грн).

3. Збільшено ставки для платників III групи: з 2% до 3% (для платників ПДВ) - і з 4% до 5% (для неплатників ПДВ);

4. Ставки єдиного податку для IV групи платників (сільгосппідприємств) підвищені в 1,8 рази;

5. на 2016 рік скасовано застосування коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки землі для визначення бази оподаткування для платників єдиного податку IV групи.

Одним зі спірних питань у новому податковому законопроекті було питання спецрежиму ПДВ для сільськогосподарських компаній. Депутати погодили, що спецрежим з ПДВ для сільськогосподарських товаровиробників буде змінюватися поступово. Зараз 100% залишається в розпорядженні платника. У 2016 році будуть діяти диференційовані підходи до розподілу нарахованих сум ПДВ для:

- Рослинництва: 15% ПДВ залишається виробнику на спецрахунку, 85% - перераховується до бюджету;
- Свинарства та птахівництва - 50% на 50%;
- Скотарства: 80% ПДВ залишається підприємству, 20% - йде до бюджету.

У той же час їм відновлено право на відшкодування ПДВ з бюджету при експорті зернових і технічних культур. Підвишення ставок акцизного податку в 2016 році буде проходити в кілька етапів і істотно збільшить для українців вартість підакцизних товарів.

Скасована додаткове імпортне мито, дещо здешевить імпортні товари з 1 січняя. Ставка податку на нерухомість збільшена - до 3% мінімальної заробітної плати за 1 кв. м. площі (встановлюють місцеві ради) (зараз 2%). У той же час скасовано пільги для складських та промислових будівель.

У 2016 році податок у розмірі 25 000 грн на рік буде братись з автомобілів вартістю понад 750 мінімальних заробітних плат або більше 1 млн грн, а також квартир і будинків площею більше 300 кв. м. і 500 кв. м. відповідно для юридичних і фізичних осіб.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...