Ігри зі статутом: У ЄБРР вимагають скасування рішення про підпорядкування ПАТ "Укртрансгаз" Міністерству економіки

Функції з управління "Укртрансгазом" раніше входили в компетенцію правління НАК "Нафтогаз".

Ілюстрація:www.rbc.ua

Європейський банк реконструкції і розвитку вимагає скасування рішення про зміну міністерством економічного розвитку і торгівлі України статуту НАК "Нафтогаз України". Йдеться про передачу його "дочки" - ПАТ "Укртрансгаз" (УТГ) - в управління від НАК до МЕРТ. Про це в суботу, 17 вересня, заявив керівний директор ЄБРР зі Східної Європи та Кавказу Френсіс Маліж, передають Патріоти України з посиланням на Економічну правду.

"Необхідно скасувати це рішення й сісти за стіл переговорів з міністерством економіки та представниками "Нафтогазу", іншими необхідними партнерами та ухвалити рішення, які узгоджуватимуться з угодою, підписаною між урядом України та ЄБРР", - повідомив Маліж. "Ми стурбовані, дуже стурбовані, що рішення були ухвалені не у відповідності з нормальними правилами корпоративного управління", - додав представник ЄБРР.

Водночас прем'єр-міністр України Володимир Гройсман не виключив можливого скасування чи зміни рішення щодо "Укртрансгазу". Про це він заявив 17 вересня під час виступу на форумі YES, що триває в Києві.

"Міністерство діяло в межах своїх повноважень. Але якщо цей крок суперечить нашим зобов'язанням - рішення буде змінено", - сказав прем'єр. Він пообіцяв розібратися й домогтися, щоб остаточне рішення "повністю" відповідало інтересам України.

Як відомо, однією з умов кредиту ЄБРР обсягом 300 мільйонів доларів США на закупівлю природного газу є виконання програми реформування корпоративного управління "Нафтогазом". Це включає створення спостережної ради, до складу якої мають увійти кваліфіковані незалежні директори.

Як стало відомо, МЕРТ, не повідомивши керівництво НАК "Нафтогаз України" своїм наказом від 7 вересня оновив статут "Нафтогазу", перебравши на себе функції з управління "Укртрансгазом", тоді як раніше це входило в компетенцію правління "Нафтогазу".

Наказ Кубіва передбачає, що частину кроків по переводу "Укртрансгазу" у президентську вертикаль має виконати нинішній керівник компанії Ігор Прокопів, який раніше очолював Івано-Франківську міську організацію партії "Фронт змін" Яценюка.

В залежності від швидкості реалізації наказу Кубіва буде визначатись чий менеджмент в "Укртрансгазі" буде визначати переможців вищезгаданих тендерів і проводити передплату по контрактам.

13 вересня Кубів також видав наказ про виведення закупівель "Укртрансгаз" з-під контролю "Нафтогазу України".

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...