Іран прогнозує потужне падіння цін на нафту

Якщо ОПЕК та інші нафтоекспортери не обмежать видобуток, то котирування можуть впасти до $ 40 за барель.

Ціни на нафту впадуть? Ілюстрація: РБК.

Щоб уникнути надлишку нафти на ринку, її видобуток необхідно буде знизити на 1,4 млн бар. на добу, заявив представник Ірану в Організації країн - експортерів нафти (ОПЕК) Хусейн Каземпур Ардебілі, повідомляють Патріоти України із посиланням на Bloomberg.

Якщо ОПЕК та інші нафтоекспортери не обмежать видобуток, то котирування можуть впасти до $ 40 за барель, попередив він. Сам Іран відмовляється скорочувати видобуток, поки введені проти нього санкції США залишаються в силі, але, як зазначає агентство, через санкції обсяг видобутку в країні і так скоротився з 3,8 млн бар. в день до 3 млн.
Ардебілі також допустив, що нафтоекспортери можуть не досягти угоди про обмеження рівня видобутку на майбутньому на цьому тижні зустрічі у Відні. «Я сумніваюся, що угоду про співпрацю (угода про обмеження рівня видобутку в рамках ОПЕК +. - ред.) буде продовжено, враховуючи невдачі, які [експортери] зазнали в останні місяці. Навіщо закріплювати невдачу?» - сказав Ардебілі, повідомивши, що угода буде продовжена тільки при одностайному рішенні експортерів.
На думку представника Ірану, картель країн-виробників може в майбутньому розпастися: учасники не з числа великих експортерів незадоволені втратами на тлі зниження котирувань в останні місяці. Про свій вихід з ОПЕК в понеділок оголосив Катар, але його частка в сукупній видобутку не є суттєвою (1,85%), і на ціні нафти це практично не позначилося.

Саудівська Аравія, яка наростила в останні тижні видобуток до рекордних показників, запропонувала знизити сукупний рівень видобутку в рамках ОПЕК + на 1 млн бар. на добу. Однак у Ер-Ріяда і Москви виникли розбіжності щодо того, на скільки Росія може знизити видобуток, повідомило агентство з посиланням на джерело, обізнане в ході переговорів. За його даними, Москва готова знизити видобуток максимум на 150 тис. бар. на добу. Нова зустріч в форматі ОПЕК + очікується у Відні 6-7 грудня, на ній обговорюватимуться обмеження рівня видобутку в майбутньому році.

Німеччина припиняє фінансову допомогу для українських біженців: Стало відомо, кому саме, чому і як

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:28

Уряд Німеччини, зіткнувшись із великою кількістю українських біженців, які відмовляються від пропозицій щодо працевлаштування, розглядає можливість припинення фінансової підтримки для цієї групи осіб. Згідно з останніми даними, 77% українських біженців...

"Вирішується доля війни": Туск закликав польських фермерів зупинити блокаду кордону України

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:48

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск закликав польських фермерів припинити блокування кордону з Україною. Слова Туска після саміту Європейської ради в Брюсселі наводить "Польське радіо", передають Патріоти України. Глава уряду Польщі розповів, що Украї...