Історична подія: Запорізька АЕС відмовилася від російського ядерного палива і перейшла на американське

Всього в обсязі першої партії планується завантажити 42 тепловиділяючі збірки американської компанії Westinghouse.

Запорізька АЕС. Фото: 112.ua.

Без перебільшення, історична подія сталася вчора на Запорізькій атомній станції. Як підкреслив інформцентр АЕС, вперше в історії експлуатації станції вона замість російського стала використовувати "свіже паливо транснаціональної компанії Westinghouse, завантаження якого 16 червня почалася в активну зону реактора енергоблоку №5". Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Всього в обсязі першої партії планується завантажити 42 тепловиділяючі збірки компанії Westinghouse [ТВС-WR].

За процесом завантаження під час робочого візиту на проммайданчик Запорізької АЕС спостерігали президент ДП "НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський, заступник міністра енергетики США Едвард Макгінніс, голова Державної інспекції ядерного регулювання України Сергій Божко, директор Державного підприємства "Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки" Ігор Шевченко і делегації Міністерства енергетики США та ДП "НАЕК "Енергоатом".

Щоб охопити всі аспекти впровадження нового для Запорізької АЕС палива, делегація відвідала вузол свіжого палива, де зберігаються паливні збірки ТВЗ-WR, що надійшли з шведського філії компанії Westinghouse. Після чого учасники заходу вирушили на блоковий щит управління енергоблока №5, де віддалено - за допомогою промислового телебачення, змогли спостерігати сам процес завантаження, а за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення - місця розташування завантажених складок в активній зоні.

Делегація, додає інформаційний центр, в цей день також відвідала майданчик сухого сховища відпрацьованого ядерного палива [ССВЯП] і повномасштабний тренажер блочного щита управління навчально-тренувального центру ЗАЕС, після чого гості з міністерства енергетики США відбули в Дніпро.

Україна внаслідок війни з РФ втратила чверть економіки: Держстат розкрив підрахунки щодо ВВП

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:30

Українська економіка за підсумками 2023 року збільшилась на 5,3% (зростання реального внутрішнього валового продукту, ВВП). При цьому показники все одно далекі від тих, що були на початок повномасштабного вторгнення РФ. Реальний ВВП становить лише 75% ...

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...