Харакірі у спину: Японія нанесла свій удар по Дерипасці та алюмінієвій галузі РФ

Японські компанії почали пошук нових постачальників алюмінію через острах потрапити під санкції США і неможливість розплачуватися з компанією Rusal доларами.

Японські трейдери відмовилися купувати російський алюміній. Ілюстрація:РБК

Найбільші японські сировинні трейдери попросили "Русал" припинити відвантаження алюмінію та іншої продукції після того, як російська компанія потрапила під санкції США. Про це пише агентство Reuters з посиланням на джерела, знайомі з ситуацією, інформують Патріоти України.

"Ми попросили "Русал" припинити відвантаження алюмінію за нашими строковими контрактами, оскільки ми не можемо проводити оплату за ними в доларах США, і ми не хочемо ризикувати стати вторинною метою для санкцій Сполучених Штатів", - наводить агентство слова джерела в одній з трейдингових компаній. Інше джерело підтвердило Reuters, що прохання "Русалу" зупинити поставки пов'язане саме з санкційними ризиками.

У компанії "Русал" відмовилися від коментарів агентству, також обговорювати тему не стали і найбільші клієнти "Русала" в Японії - концерни Mitsubishi, Marubeni і Mitsui.

Згідно з даними Японської алюмінієвої асоціації, країна закуповує близько 300 тис. т алюмінію в Росії, що становить близько 16% від загального обсягу імпорту цього металу.

Як відомо, США 6 квітня оголосили про введення санкцій відносно ряду російських посадовців, бізнесменів і компаній. У їх числі опинилися глава «Газпрому» Олексій Міллер, глава ВТБ Андрій Костін, власник "Ренови" Віктор Вексельберг, гендиректор «Сургутнефтегаза» Володимир Богданов, член правління «Сибура» Кирило Шамалов, бізнесмени Ігор Ротенберг, Олег Дерипаска і Сулейман Керімов.

У перелік компаній потрапили відразу кілька структур, пов'язаних з Дерипаскою: агрохолдинг «Кубань», «Євросибенерго», «Русал», холдинг «Російські машини» і група «ГАЗ», інвестиційна компанія B-Finance, холдинги «Базовий елемент» і En +.

Американські компанії, які уклали контракти з фігурантами списку, повинні завершити їх до 5 червня.

Шалено злетить? МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

четвер, 18 квітень 2024, 9:48

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...