Характеристики вражаючі: Україна та Росія змагаються в розробці пороху з технічної коноплі та льону

Це продукт селекціонерів та хіміків. Досі для твердої вибухової суміші, яка складається із різних компонентів, закуповували за кордоном бавовну, платили великі гроші. Тепер же імпортну рослину можна буде замінити технічними сортами вітчизняних конопель

За вмістом целюлози, необхідної для виробництва пороху, конопля не тільки не поступається бавовні, а й навіть перевершує її, зазначають Патріоти України.

Глухівська науково-дослідна станція луб’яних культур НАН України. Тут уже 85 років селекціонери вирощують коноплю. Ні, не звичайну, а технічну. Тобто з низьким вмістом наркотичних речовин. Відтак цілком безпечну. Технічна конопля нікого не зацікавила, крім науковців і підприємців. Виявляється, це досить вигідна культура, незамінна у текстильній, целюлозно-паперовій, будівельній, лакофарбовій, харчовій та фармацевтичній галузях… А ще — в автомобіле- та машинобудуванні… А тепер ось — і для виробництва пороху.

У Шостці на заводі хімічних реактивів було проведено тестування вибухової суміші. Висновок обнадійливий. “Технічні сорти коноплі, виведені українськими селекціонерами, — каже Рубіль Гілязетдінов, доктор технічних наук, — цілком придатні для виготовлення пороху, який не має аналогів у світі. Річ у тім, що конопля стійкіша до вологи. Тож набої із таким порохом довше зберігаються і майже не сиріють. А це, самі розумієте, дуже важливо в бойових умовах. До речі, вміст целюлози у наших сортах сягає 80 відсотків”.

Військові експерти зазначають, що порох із коноплі покращує балістичні характеристики та зменшує вагу набоїв майже вдвічі, а ще — підвищує влучність стрільби: куля рухається швидше, а відтак точніше.

Аналогічну розробку було представлено публіці і росіянами в рамках Russia Arms Expo 2015 , які таким чином хотіли вирішити проблему імпортозаміщення, про це повідомляло російське видання “RG Русское оружие”

Було заявлено, що Російський Центральний науково-дослідний інститут хімії та механіки зайнявся отриманням пороху з льону і конопель. Як з’ясували російські вчені, порох з льону володіє більш високими термодинамічними властивостями, ніж бавовна.

Дослідження за замовленням Міноборони РФ йшли 7 років. Спочатку провели науково-дослідну роботу, потім дослідно-конструкторську роботу з можливості і доцільності отримання порохів з льону. Традиційно це завжди був хлопок, і тільки він. До розпаду СРСР ніяких проблем не відчувалось, але потім росіяни втратили Таджикистан й Узбекистан.

Роботи були завершені 2010 році. За цей проміжок часу фахівці встигли провести повний цикл випробувань – експлуатаційних, стрільбових, прискорених, кліматичних. Цикл показав, що пороху з льону не гірший, а по ряду параметрів краще імпортного конкурента. Порох з льону має енергетику більшу, ніж у бавовни. Все тому, що у нього морфологія інша, він добре вбирає нітрати гліцерину і за рахунок цього стає потужнішим. Через це під час випробувань доводилося прибирати 5-8 відсотків маси заряду, щоб наближатися до потрібної швидкості. А це відкрило дві можливості. Перша – це зниження маси для досягнення потрібної швидкості, це тягне за собою більш економні перевезення і зберігання сировини. Друга – при тій же масі можна збільшити дальність стрільби.

По суті, порох з конопель звучить як жарт, але використання цього матеріалу на ряду з льоном дають вражаючі результати. Якщо брати стандартну швидкість патрона 900 м/с, то при використанні традиційної сировини — бавовни для пороху розкид при стрільбі буде становити 3-5 м. Однак порох з льону дещо збільшує швидкість патрона до 905 м/с, а розкид при цьому значно скорочується – та 0,5 м. Використання стандартної начинки патрон дозволяє потрапити в ціль потрібно зробити 80 пострілів замість 100.

По розкиду початкових швидкостей порохи з льону і конопель також показали кращі результати.

Крім цього, з’ясувалося, що порохи з льону і конопель при стрільбі дають менше задимленості.

Зараз в інституті розроблено баліститні та піроксинові порохи з льону. Перші застосовуються для снарядів до ракетних двигунів, газогенераторів, метальних зарядів до артилерійських гармат і метальних зарядів до мінометів. Другі – для різної стрілецької зброї та артилерії.

Порох з конопель вчені тільки починають розробляти. Собівартість кілограма готової целюлози для пороху з льону значно дешевша, ніж сировини з бавовни, відзначали російські вчені в 2015 році.

*При копіюванні матеріалів активне посилання на сайт обов’язкове. *Точки зору авторів публікацій можуть відрізнятися від позиції редакції. *Інформація публікується з відкритих джерел.

Україна внаслідок війни з РФ втратила чверть економіки: Держстат розкрив підрахунки щодо ВВП

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:30

Українська економіка за підсумками 2023 року збільшилась на 5,3% (зростання реального внутрішнього валового продукту, ВВП). При цьому показники все одно далекі від тих, що були на початок повномасштабного вторгнення РФ. Реальний ВВП становить лише 75% ...

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...