Хіти тижня. "Ничего сделать нельзя": У Медведєва "порадували" росіян новиною про різкий, але "плановий" обвал рубля

Російська валюта, згідно зі сподіваннями уряду РФ, не має впасти більше, ніж на третину до долара.

Ілюстрація:https://www.obozrevatel.com

Уряд РФ підтвердив можливий обвал рубля в липні. При цьому розглядає можливий варіант падіння до 75-80 рублів за долар США. Про це пише finanz.ru, передають Патріоти України.

Населенню Росії потрібно бути готовим до нестабільності курсу рубля, заявив у четвер глава Мінекономрозвитку Максим Орєшкін. За його словами, режим плаваючого курсу, в якому ринок існує з кінця 2014 року, має на увазі наявність "волатильності". "Потрібно бути до неї готовим, нічого тут страшного, екстремального немає", - сказав Орєшкін (цитата по РИА Новости).

Рубль уже "дещо ослаб", констатував міністр, додавши, що найближчим часом "тиск збережеться".

За прогнозом МЕР, курс долара повинен піднятися до 68 рублів до кінця року, а після виборів-2018 закріпиться вище 70 рублів. Однак аналітики вважають, що обвал буде більш глибоким до 100 рублів за долар. Про це, зокрема, пише відомий аналітик Степан Демура.

З початку червня на Московській біржі долар вже виріс на 3,72 рубля, або 6,6%, а 11 липня досягав рекордної з початку січня позначки в 60,99 рубля.

Євро подорожчав на 5,2 рубля за місяць (8,2%) і майже 10 рублів з середини квітня. 11 липня на МосБіржі був зафіксований курс в 69,8175 рубля - максимальний з кінця листопада минулого року. На рубль тисне різке погіршення показників платіжного балансу Росії, пояснив Орєшкін: за квітень-червень сальдо основних валютних потоків в країну і з неї стало негативним - за останній місяць економіка втратила на 4 млрд доларів більше, ніж заробила, а за квартал відтік склав 0, 3 млрд доларів.

При цьому дефіцит поточного рахунку в другому кварталі був зафіксований вперше з дефолтного 1998 року. У найближчі місяці ситуація погіршиться, попередив Орєшкін.

"У третьому кварталі ми очікуємо дефіцит на рівні 5 млрд доларів", - сказав міністр, додавши, що компенсувати його доведеться російським банкам за рахунок власних валютних резервів.

"Банківська система накопичила значний обсяг валютних активів в першому півріччі, і ми бачимо, як ці активи зараз використовуються економікою на фінансування дефіциту поточного рахунку", - сказав Орєшкін.

У російських банків дійсно існує "подушка безпеки" у вигляді накопиченої на зарубіжних рахунках валюти, однак у порівнянні з січнем вона вже здулася вдвічі, до 6,1 млрд доларів, а в третьому кварталі буде повністю вичерпана, говорить аналітик Райффайзенбанку Денис Поривай.

"Дірку" в платіжному балансі "проїв" відтік валюти на імпорт, який не був компенсований збільшенням експортних доходів, відзначають аналітики Сбербанк CIB: так, зростання експорту сповільнилося c 36,2% до 22,8% у другому кварталі, а зростання імпорту - навпаки, прискорилося, до 28,5%.

У цих умовах рубль буде дешевшати, причому навіть щодо нафти, підкреслює Поривай. Рублева ціна бареля, яка відображає співвідношення курсу і котирувань "чорного золота", повинна піднятися з нинішніх 2929 до 3100 рублів.

Це означає курс в 64,8 рубля за долар при нафті по 48 доларів за барель і 77,5 рубля при її падінні до 40.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...