Хіти тижня. Суд дав добро: Тепер Коломойський "роздягатиме" росіян в Україні

Компаніям олігарха дозволено стягнути активи РФ в Україні за рішенням Гаазького суду.

Ігор Коломойський. Фото:Politeka

Апеляційний суд Києва визнав і дав дозвіл на виконання рішення Міжнародного арбітражного суду Гааги від 2 травня про стягнення з РФ компенсації за захоплене майно в Криму екс-власників Приватбанку і ще 17 компаній, що мали активи в Криму. Також суд ухвалив видати відповідні виконавчі листи на користь позивачів . Відповідне визначення у справі N796 / 165/2018 суд прийняв 25 вересня, зазначають Патріоти України.

Згідно з ним, листи повинні бути видані на присуджені Гаазьким арбітражем позивачам сумарно близько $ 130,5 млн компенсації за нерухомість, $ 9,2 млн компенсації витрат на судовий процес, а також відсотки на зазначені суми за ставкою 12-міс. LIBOR + 1% складних відсотків щорічно. "Ухвала суду може бути оскаржена у Верховному Суді протягом 30 днів з дня проголошення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до цього суду", - сказано в документі.

Раніше Апеляційний суд Києва 5 вересня заарештував за позовом Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова акції українських "дочок" російських банків з державним капіталом: ВТБ Банку, Промінвестбанку та Сбербанку.

Рішення було прийнято в зв'язку з заявою про забезпечення позову про визнання і виконання рішення Міжнародного арбітражного суду в Гаазі від 2 травня про стягнення з РФ компенсації за нерухоме майно.

Зазначеним банкам суд заборонив здійснювати ліквідацію або реорганізацію юридичної особи, а також будь-які дії, спрямовані на відчуження рухомого та нерухомого майна, в тому числі, за договорами купівлі-продажу, обміну, дарування тощо

Верховний суд відмовився скасовувати арешт активів російських держбанків.

Гаазький арбітраж раніше повідомив про винесення рішення на користь позивачів (тобто, колишніх співвласників Приватбанку) у цій справі, проте його деталі були відсутні. Згідно з регламентом UNCITRAL, арбітражне рішення викладається в письмовій формі і є остаточним обов'язковим для сторін. Сторони зобов'язуються виконувати арбітражне рішення без зволікання.

Позивачі ініціювали розгляд проти РФ у Гаазі 19 червня 2015 року на підставі угоди між урядами РФ і України від 27 листопада 1998 про захист інвестицій російсько-українського двостороннього інвестдоговору (ДІД) і відповідно до регламенту UNCITRAL. Вони вказували, що РФ порушила свої зобов'язання шляхом прийняття з серпня 2014 року заходів, які перешкоджали їх інвестиціям у Криму в об'єкти нерухомості і в кінцевому рахунку привели до експропріації цих інвестицій.

Серед позивачів - компанії Аеробуд, Крим Девелопмент, Нива-тур, УБК-Інвест, Едельвейс-2000, Планета, Приватофіс, Приватленд, Дан-Панорама, Санаторій Енергетик, Фінансовий капітал і Фінансовий вектор. Деякі з них пов'язані з Коломойським.

Джерело: Ліга.Бізнес

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...